הספרות התיאורטית העכשווית בגיל הרך מתעלמת לעיתים קרובות מפרידריך פרבל, ממציא גן הילדים, והדיון בתורתו ובהשפעתו על גן הילדים היום נעדר בדרך כלל מכנסים מקצועיים. מטרת ההרצאה להציג את ההקשר ההיסטורי של המצאת גן הילדים ואת הקשר בין גן הילדים הפרבלי שהוקם בטורינגיה, גרמניה, בשנת 1837, לבין הקמת גן הילדים העברי בפלשתינה בראשית המאה העשרים, כמו גם את השפעתו של פרבל על התכניות להכשרת גננות במכללות לחינוך. מטרה נוספת להרצאה היא הדגשת המסר של פרבל בדבר השאיפה לדמוקרטיה ושחרור - זכותם של ילדים וילדות להשתחרר מכבלי החינוך הנוקשה והפוריטאני של הורים ומחנכים באמצעות גן הילדים, המהווה מסגרת חדשה המציעה אלטרנטיבה של משחק וחופש. הרעיונות של פרבל המתארים את גן הילדים כמקום בו ילדים וילדות יכולים לגדול ולהתפתח כמו פרחים בגינה באופן חופשי, עצמאי, על פי טבעם הייחודי, משמשים עד היום עקרונות בסיסיים בעבודה בגן. גם הדרישה שהילדים והילדות יהיו פעילים, ישחקו, יטיילו בטבע, יטפלו בגינה, יעסקו במוסיקה ושירה ויזכו לכבוד, משפיעה עד היום על הפרקטיקה בגן. הכמיהה לגן שיהווה סביבה בה מתקיימות הרמוניה ואחדות בין האדם, הטבע והבריאה, בין המשפחה והגן, בין הגוף, הנפש והאינטלקט - רצוי שנמצא דרכים ליישמה.
רעיונותיו הופצו בכל העולם ובמחצית השנייה של המאה ה-19 נפתחו גני ילדים פרבליים במדינות רבות. כל מדינה שילבה אפיונים דתיים ולאומיים המתאימים לה. כך גם התנועה הציונית מצאה בגן הילדים הפרבלי מודל לחיקוי לגן הילדים העברי.
רעיון גן הילדים הפרבלי הגיע לפלשתינה בסוף המאה ה-19 וביתר שאת בעשורים הראשונים של המאה העשרים, בשני מסלולים נפרדים. המסלול המזרח אירופאי – באמצעות יחיאל היילפרין ויצחק אלתרמן שהקימו בורשה, אודסה ומקומות נוספים במזרח אירופה, "קורסים פרבליים" להכשרת גננות לעבודה בגן ילדים עברי - והמסלול הגרמני, בתמיכת חברת "העזרה", שעודדה הכשרת גננות בברלין במוסד ההכשרה המפורסם "פסטלוצי פרבל האוס". גננות אלו הגיעו לפלשתינה והקימו גנים עבריים ברוח פרבל ובשרות האידאולוגיה הציונית. גנים אלו שמשו מקום התנסות לגננות חדשות וכך מסורת פרבל נוכחת עד היום בגן הילדים.
מקורות:
סנפיר, מ. סיטון, ש. ורוסו-צימט, ג. (2012). מאה שנות גן ילדים בארץ ישראל. קרית שדה בוקר: מכון בן גוריון, אוניברסיטת בן גוריון בנגב.
פינס, נ. (1902/1941), בתי הספר של פרבל ונחיצות גני ילדים עברים. בתוך נ.פינס כתבים פדגוגיים. תל אביב: בית המדרש למורים וגננות על שם לוינסקי
Brosterman, N. (1997). Inventing kindergarten. New York: Harry N. Abrams, Inc.