המחקר בחן את תרומת השילוב של ילדים נורמטיביים עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים להתנהגות הפרו-חברתית של הילדים הנורמטיביים בגיל הרך. בעוד שרוב הספרות העוסקת בתרומת השילוב, מצאה כי לשילוב תרומה חברתית, רגשית, פסיכולוגית ופיזית לילדים בעלי הצרכים המיוחדים, מחקר זה בחן את התרומה שבשילוב לילדים הנורמטיביים.
קשר זה נבדק במחקרים בעיקר במסגרות פורמאליות אולם, קיים צורך במסגרת ייחודית שעיקר יעדיה מתרכזים בתוצרים ערכיים לעומת מסגרות פורמאליות שמטרתן העיקרית היא קידום יכולות אקדמיות. מחנה הקיץ, כמסגרת בלתי פורמאלית, מאפשר אינטראקציות חברתיות ומזמן הצבת אתגרים לאוכלוסיות ייחודיות.
בבסיסה של ההתנהגות החברתית עומדת יכולת הפרט להתייחס לרגשות האחר, על-כן תיאוריית המיינד מספקת את המעטפת התיאורטית. יכולת המיינד מתפתחת בגיל הרך והיא חיונית לצורך הבנת אינטראקציות חברתיות ותפקודים חברתיים ביניהם ההבנה כי לכל אדם רגשות, אמונות ורצונות משל עצמו.
במחנה הושמה תכנית התערבות שארכה ארבעה שבועות, במקביל למשך שהות ילדי הגן במחנה. התקיימו ראיונות בהם סיטואציות שהומחשו לילדים בעזרת בובות. תגובת הילד נרשמה והוקלטה. שיטת המחקר התבססה על קידוד וניתוח כמותי של הראיונות.
במחקר לקחו חלק 28 ילדים נורמטיביים (מתוכם 13 בנות ו-15 בנים), בני 8-3 שנים (M=5.77, SD=1.61). ילדים אלו נמצאים בתכנית הגן במחנה הקיץ בצפון אמריקה והינם ילדי הצוות.
במחקר נבחנו שלוש השערות מרכזיות:
ימצא קשר חיובי בין תכנית ההתערבות לבין התנהגות פרו חברתית של הילדים הנורמטיביים.
ימצא קשר בין המשתנים מגדר וגיל לבין התנהגות פרו חברתית.
המשתנה- יכולת המיינד, ימתן את הקשר שבין תכנית ההתערבות לבין התנהגות פרו חברתית ויקבע את מידת ההתנהגות הפרו-חברתית שהילד יפגין כלפי הילד בעל הצרכים המיוחדים.
נמצא קשר בין תכנית ההתערבות וגיל המשתתף להתנהגות פרו-חברתית, וקשר חלקי בין מגדר לבין התנהגות פרו-חברתית. הואיל ולא נמצא קשר בין יכולת המיינד להתנהגות פרו-חברתית ניתן לומר כי שלושת ההשערות אוששו באופן חלקי.
ממצאי המחקר מבססים את מעמדו של כלי המחקר ששימש לצורך בחינת התנהגות פרו-חברתית בגיל הרך ומחדדים את תרומת השילוב להתנהגות זו במסגרת בלתי פורמאלית.
מקורות:
Diamond, A., Barnett, S., Thomas, J., & Munro, S. (2007). Preschool program improves cognitive control. Science, 318, 1387-1388.
Ebstein, R. P., Israel, S., Chew, S. H., Zhong, S., & Knafo., A. (2010). Genetics of human social behavior. Neuron, 65, 831-844.
Wellman, H. M., & Liu, D. (2004). Scaling of Theory of Mind tasks. Child Development,75 (2), 523-541.