שולחן עגול מס` 2 - חקר הפרספקטיבה של ילדים וילדות בגיל הרך כמודל להכשרת גננות

יעל דיין
האוניברסיטה העברית ירושלים

מטרת הדיון בשולחן העגול היא להציג רעיון חדש להכשרת גננות, לבחון את היתרונות והחסרונות שלו ואת היכולת ליישמו בתוכניות להכשרת גננות.

הגישה של חקר הפרספקטיבה של ילדים וילדות בגיל הרך מניחה כי הם סובייקטים בעלי דעות ורעיונות עצמאיים, תובנות ורגישויות, בעלי יכולת לתאר ולפרש את חיי השגרה שלהם ומכאן ניתן ללמוד מהם רבות. גישה מחקרית זו יכולה להוות בסיס לגישה חינוכית דמוקרטית הרואה בילד ובילדה פרטים אוטונומיים השותפים לתכנון העשייה החינוכית בגן. מתוך גישה זו ניתן לבנות מודל חדש להכשרת גננות. במודל כזה כל השותפים בגן – גננת, מדריכה, סטודנטית, ילדים וילדות - מבנים ידע ומשמעות באמצעות האינטראקציות ביניהם ((Dayan & Ziv, 2012.

התנסות הסטודנטיות בחקר הפרספקטיבה של ילדים וילדות בגיל הרך תפתח את היכולת שלהן להתייחס לילד ולילדה כאל סובייקטים שניתן ללמוד מהם במקום אובייקטים שצריך להעביר אליהם ידע. למודל המוצע מספר שלבים: ניסוח שאלת מחקר המעניינת את הסטודנטית ואותה היא מפנה אל הילדים והילדות בגן – כך מתפתחת היכולת לזהות סוגיות מורכבות בעבודה החינוכית, מאתגרת את הידע הקיים ואת ההנחות והמוסכמות המקובלות. בשלב השני של בחירת שיטות לאיסוף הנתונים, הסטודנטיות מתוודעות לפעילויות שונות שבאמצעותן יכולים ילדים וילדות לבטא את דעתם, כמו שיחה, ציור וצילום וכך מתנסות בפעילויות ואינטראקציות מגוונות עם ילדים וילדות. בתהליך זה הן יעמיקו את מודעותן לחשיבות המידע הייחודי שהם מספקים. לבסוף, בניתוח ופרשנות של הממצאים, הסטודנטיות יעמיקו את הידע וההבנה שלהן על עולמם של ילדים וילדות, רעיונותיהם והשקפת עולמם ומכאן יוכלו ליישם דרכי עבודה חדשות ויצירתיות. מודל כזה יאפשר לסטודנטית יוזמה, מעורבות פעילה ולמידה מתמדת מהילדים והילדות ועימם, ויטמיע אצלה גישה שיתופית שתבוא לידי ביטוי בעבודתה כגננת.

מקורות:


Dayan, Y. & Ziv, M. (2012). Children`s perspective research in pre-service early childhood student education. International Journal of Early Years Education, 26(3), 280-289.









Powered by Eventact EMS