רקע תיאורטי: תפקודים ניהוליים ותיאוריית המיינד הם קריטיים להצלחה החברתית והאקדמית של ילדים בספקטרום האוטיסטי, אך הקשיים בשני התחומים הללו מאפיינים ילדים אלה ברצף הגילאי. המחקר אודות ילדים בעלי התפתחות תקינה מראה קשרים בין תפקודים ניהוליים, לתיאוריית המיינד. רק שני מחקרים בחנו את הקשרים הללו בקרב ילדים עם אוטיזם בתפקוד גבוה. עד היום נבדקה אך ורק יכולת הניבוי של תיאוריית המיינד, אך לא יכולת ההסבר.
מטרות המחקר: לבצע הערכה מקיפה של יכולות תיאוריית המיינד הכוללות ניבוי, הסבר, וסוגי הסבר (פסיכולוגי או מידעי) של ילדים צעירים עם אוטיזם בתפקוד גבוה, כמו גם בחינת הקשרים בין תיאריית המיינד ותפקודים ניהוליים.
שיטה: אוכלוסיית המחקר כללה 59 ילדים בגילאי 3 – 6 שנים: 29 ילדים עם אוטיזם בתפקוד גבוה ו – 30 ילדים בעלי התפתחות תקינה. הקבוצות הותאמו על פי גיל, IQ, גיל מנטאלי מילולי ולא מילולי, מין ומצב סוציו-אקונומי. יכולות תיאוריית המיינד נבדקו באמצעות מטלות מסדר ראשון הדורשות הסבר וניבוי של מקום ומצבים רגשיים. תפקודים ניהוליים נבדקו באמצעות מטלות של גמישות קוגניטיבית ותכנון. הניתוחים הסטטיסטיים כללו ניתוחי שונות כדי לבחון הבדלים בין הקבוצות, ניתוחי קורלציה על שם פירסון כדי לבחון קשרים בין המשתנים ומבחני רגרסיה היררכית במטרה לאתר מנבאים.
תוצאות המחקר: נמצאו הבדלים בין הקבוצות בכל המטלות של תיאוריית המיינד ותפקודים ניהוליים, לטובת הילדים בעלי ההתפתות התקינה. יכולות תכנון וגמישות קוגניטיבית תרמו לשונות המוסברת במדדים השונים של תיאוריית המיינד, כלומר, יכולות תכנון וגמישות קוגניטיבית גבוהות יותר תרמו ליכולת ניבוי והסבר טובה יותר בשתי קבוצות המחקר. בשונה מילדים בעלי התפתחות תקינה, נראה כי באוטיזם היכולת להסביר מצבים הקשורים בתיאוריית המיינד קשים יותר מהיכולת לנבא את אותם מצבים.
מסקנות והשלכות המחקר: למחקר השלכות יישומיות חשובות. יתכן ועבודה ממוקדת על מיומנויות של תפקודים ניהוליים בגילאים צעירים תוכל לקדם יכולות קוגניטיביות וחברתיות ובהן הבנה של כוונות ורצונות של האחר. יידרש מחקר המשך כדי לבחון את ההשלכות של התערבות מעין זו.
מקורות:
Kimhi, Y., Shoam Kugelmas, D., Agam Ben-Artzi, G., & Bauminger-Zviely, N. (2014). Theory of mind and executive function in preschoolers with typical development and HFASD. Journal of Autism and Developmental Disorders, DOI 10.1007/s10803-014-2104-z
Kimhi, Y. (2014). Theory of Mind abilities and deficits in ASD. Topics in Language Disorders, 34, 329 - 343.