תפיסת הילדים את הוריהם כמנהיגים

חמוטל לחמן
מכללת לוינסקי לחינוך

המחקר עוסק בתפיסת ילדים בגילאים שונים את הוריהם כמנהיגים. שאלות המחקר היו: עד כמה הילד תופס את הוריו כמנהיגים והאם קיים קשר בין תפיסת המנהיגות לבין גיל הילדים? המסגרת התיאורטית מקיפה מספר תחומים הכוללים תיאוריות מנהיגות ומנהיגות הורית והתפתחות חברתית ותרבותית במיקוד על יחסי הורים - ילדים ומתבגרים.

במחקר כמותי– מתאמי זה השתתפו 161 ילדים, מתוכם 40 ילדים בני 6, 61 ילדים בני 9 ו60 ילדים בני 15. משתתפי המחקר מגעים ממשפחות ממצב סוציו אקונומי גבוה.

לצורך המחקר חיברה החוקרת 3 שאלוני אירועים סגורים, שכללו 11 אירועים המוכרים לילדים מחיי היום יום. על מנת לחבר את השאלון נפגשה החוקרת עם קבוצות מיקוד של 4 ילדים בכל קבוצה בגילאים השונים, ונהלה שיחות לגבי משמעות המושג מנהיגות? מה נתפס בעיניהם כמנהיגות וכן האם הוריהם נתפסים בעיניהם כמנהיגים במשפחה? על סמך שיחות אלו חוברו 3 שאלונים בהתאמה גילית. במבחן שבדק את רמת המובהקות נמצאו 9 מתוך 11 שאלות ברמת מובהקות p‹.01 ושתי שאלות יצאו לא מובהקות.

לילדים שאינם יודעים לקרוא, השאלון הוקרא על ידי החוקרת, לכל שאלה היו בין 3 תשובות שייצגו : מנהיגות הורית/ מנהיגות הורית חלקית/ מנהיגות נמנעת. על הילדים היה לבחור את התשובה איתה הם הסכימו ביותר.

במבחן ANOVA one-way שנערך על מנת לראות את ההבדלים בין הגילאים נמצא ממוצע התשובות של בני ה- 6 כגבוה ביותר, הממוצע של בני ה- 9 נמוך מעט יותר ובני ה-15 עם ממוצע נמוך ביותר. הממצאים מראים כי קיים שוני בהקשר הגילאי, כאשר בעיני בני ה-6 וה-9 ההורים נתפסים כמנהיגים ואילו בני ה-15 תופסים את מנהיגות הוריהם כמנהיגות חלקית. ממצאי מחקר זה מסמנים את התהליך ההתפתחותי של תפיסת הילדים ובני הנוער לגבי הסמכות ההורית בהיבט המנהיגותי.

כתוצאה מן הממצאים הועלו הצעות למחקרי המשך כגון עריכת השוואה בתפיסות ילדים הבאים מתרבויות שונות ובחינת הקשר בין המצב הסוציו אקונומי לבין תפיסת הילדים את הוריהם כמנהיגים.









Powered by Eventact EMS