ילדים עם אוטיזם מראים קשיים בהשתתפות ויצירת תקשורת חברתית מילולית ולא-מילולי[1]. ממחקרים עולה, כי גם ילדים עם אוטיזם בתפקוד גבוה (HASD) היכולים להשתתף בשיחה, נוטים להשתמש במגוון מצומצם של פעולות תקשורתיות (communicative acts) להבעת כוונותיהם התקשורתיות בהשוואה לילדים התואמים את רמתם הקוגניטיבית והשפתית.
מבין האמצעים שמטרתם לעודד ילדים עם אוטיזם ליצור אינטראקציה עם עמיתיהם, נמצאו משחקי מחשב עם פונקציה שלEnforced Collaboration-EC , המחייבת את הילדים לשתף פעולה במהלך משחק המחשב כדי להשיג מטרה משותפת, יעילים לעידוד תקשורת חברתית ופיתוח כשירות חברתית [2][3][4].
מטרות המחקר הנוכחי היו: 1. לאפיין את מגוון הפעולות התקשורתיות בהם משתמשים ילדים עם HASD בעת משחק מחשב עם פונקציה של EC 2. להעריך את רמת שיתוף הפעולה בין הילדים במהלך משחק המחשב 3. לבדוק האם קיים קשר בין מאפייני משחק המחשב ומידת שיתוף הפעולה בין הילדים.
אוכלוסיית המחקר כללה 16 ילדים עם HASD בגילאי 5:06-8:00 שנים. קבוצת ביקורת כללה 16 ילדים עם התפתחות טיפוסית בטווח גילאים דומה ויכולות שפתיות וקוגניטיביות תואמות. הילדים חולקו לזוגות ושיחקו בשני משחקי מחשב עם פונקציה של EC המחייבים שיתופי פעולה מסוגים שונים: משחק הגשר ומשחק החייזרים.
מניתוח הממצאים עולה כי הילדים עם אוטיזם השתמשו במהלך משחקי המחשב במגוון פעולות תקשורתיות דומה לזה של ילדים עם התפתחות טיפוסית, ושיתוף הפעולה בין הילדים, שבא לידי ביטוי במידת התגובתיות (responsiveness), נמצא דומה במשחק הגשר בשתי הקבוצות. כמו כן, בשתי הקבוצות נמצא קשר בין מאפייני משחקי המחשב ומידת שיתוף הפעולה בין הילדים. זיהוי ואפיון שלוש תופעות לשוניות-תקשורתיות באינטראקציות בין הילדים הובילו להבחנה בשוני בין שתי הקבוצות: א. מבעים שהוגדרו כחריגים ב. מבעים שכללו לקסיקון המאפיין שיח מורה-תלמיד ג. מבעים בהם הילדים מעריכים את תפקודו של עמיתיהם במשחק.
מסקנות המחקר הן שסביבה ממוחשבת עם פונקציה של EC, המחזקת את שיתוף הפעולה בין הילדים, עשויה לשמש אמצעי טיפולי יעיל שניתן לשלבו בתכניות התערבות לטיפוח היכולות התקשורתיות-חברתיות של ילדים עם HASD.
[1] American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: DSM- V. Washington, DC: American Psychiatric Publishing
[2] Bauminger-Zviely, N., Eden, S., Zancanaro, M., Weiss, P.L., & Gal, E. (2013). Increasing social engagement in children with high-functioning Autism Spectrum Disorder using collaborative technologies in the school environment. Journal of Autism,17(3), 317-339.
[3] Ben-Sasson, A., Lamash, L., & Gal, E. (2013). To enforce or not to enforce? The use of collaborative interfaces to promote social skills in children with high functioning autism spectrum disorder. Jouranl of Autism, 17, 608-622.
[4] Gal, E., Bauminger, N., Goren-Bar, D., Pianesi, F., Stock, O., Zancanaro, M., & Weiss, P. L. T. (2009). Enahancing social communication of children with high-functioning autism through a co-located interface. Artificial Intelligence and Society, 24, 75-84.