מאפיינים לקסיקלים ותחבירים בדיבור ההורי המופנה לפעוטות עם לקות בשמיעה

לימור עדי-בן סעיד 1,2 טלי גרינשטיין 3,4
1החוג להפרעות בתקשורת ומכון המחקר למקצועות הבריאות והרפואה, הקריה האקדמית אונו
2מכון שמיעה ודיבור, בי"ח תל השומר ע"ש שיבא
3מרכז מיחא, חטיבת הגיל הרך
4מרכז שניידר לרפואת ילדים, שתל קוכלארי

מבוא: המושג Child-Directed Speech (CDS) מתייחס לדיבור המופנה לילד, המורכב ממאפיינים ייחודיים בכל תחומי השפה (לקסיקון, תחביר, פרוזודיה ועוד), זאת בהשוואה לדיבור המופנה למבוגר –
(ADS) Adult Directed Speech (Soderstrom, 2007). במחקרים בהם הישוו את מאפייני ה- CDS בדיבור ההורי לילדים עם לקות בשמיעה לעומת ילדים שומעים נמצאו נקודות דמיון ושוני
(Bergeson, 2011). ואולם, במחקרים אלו הושוו בעיקר המאפיינים הפרוזודיים והאקוסטיים בדיבור ההורי (למשל: תדירות בסיסית, משך המבע ועוד).
מטרה: לבחון את הרכב מילות התוכן וסוגי המשפטים בדיבור של הורים שומעים לפעוטות עם לקות בשמיעה ולהשוות אותו לאלו של הורים שומעים לפעוטות שומעים בשלבי הרכישה המוקדמים.
שיטה: קבוצת הניסוי כללה 7 אמהות לפעוטות עם לקות בשמיעה (טווח הגיל הכרונולוגי 2:5-4:0 שנים), בגיל שמיעתי 1:3-2:8 שנים. שישה מהפעוטות מרכיבים שתל שבלול ופעוט אחד מרכיב מכשיר שמיעה. 4 ילדים היו בשלב החד מילי ו-3 בשלב הדקדוקי המוקדם.
קבוצת הבקורת כללה 7 אמהות לפעוטות שומעים (טווח הגיל הכרונולוגי 1:4-2:5 שנים), שהותאמו לכל אחד משבעת הפעוטות עם הלקות בשמיעה עפ"י הגיל השפתי של הילד (חד מילי/דקדוקי מוקדם), מין וגיל שמיעתי.
הליך: נתוני המחקר נאספו במהלך דיאדות אם-ילד בפעילות יומיומית בבית הילד או במרכז מיחא ותועדו במצלמת וידאו. 200 מבעים מכל מדגם שפתי תועתקו ונותחו עפ"י הרכב מילות התוכן (ש"ע, פעלים, תארים) וסוגי המשפטים (שאלה, חיווי, פשוט, מורכב ועוד) מבחינה איכותית וכמותית.
ממצאים והשלכות קליניות: ההרכב הלקסיקלי והתחבירי בדיבור ההורי לפעוטות עם לקות בשמיעה דומה במאפייניו לדיבור ההורי לפעוטות שומעים. ואולם נמצאו הבדלים הן בתחום הלקסיקון והן בתחום התחביר, שמצביעים על כך שההורים לילדים עם הלקות בשמיעה מתאימים את הרמה הלשונית שלהם בעיקר לגיל הכרונולוגי של הילד.
בשנים האחרונות הופכים ההורים לשותפים פעילים בתכניות ההתערבות לילדים צעירים עם לקות בשמיעה. ממצאי המחקר יוכלו לתרום לשיפור ההדרכה הניתנת להורים לילדים צעירים עם לקות בשמיעה, כך שיוכלו לכוון את התשומה הלשונית ההורית גם בהתאם ליכולותיו השמיעתיות והשפתיות של הילד.





.abstract-title-en_1 { direction="left"; }



Powered by Eventact EMS