מטרה ורקע תיאורטי: אבחון כצנברגר להערכת שפה של ילדים דוברי עברית בגילאי 6-9 שנים (2015), משמש קלינאי תקשורת ככלי להערכת היבטים שונים ביכולתם הלשונית של ילדים דוברי עברית, בשנים המהוות שער לאוריינות. האבחון מבוסס על עקרונות פסיכו-לינגוויסטיים בדוקים, תוך התחשבות מרבית בייחודה של השפה העברית ובידוע לנו על התפתחות שפתית תקינה בגילאים אלו. האבחון כולל 156 פריטים, מאורגנים ב-23 מטלות וב-4 תחומים.
שאלות המחקר : (1) האם האבחון מבחין בין ילדים עם התפתחות טיפוסית וילדים עם לקוי שפה ספציפי (2) מהי נקודת החיתוך המתאימה לכך (3) איזה תחום הוא המבחין ביותר בלקות שפה
אוכלוסייה: נבדקו 345 ילדים בני 6-9 שנים, חד-לשוניים, דוברי עברית ילידיים שאינם סובלים מלקות חושית, רגשית, תקשורתית או קוגניטיבית. לכל הילדים שנבדקו, היגוי תקין. לשני ההורים של הילדים, השכלה של יותר מ-12 שנות לימוד וגם הם דוברי עברית ילידיים. אוכלוסיית הילדים נחלקה לשתי קבוצות: 300 ילדים עם התפתחות טיפוסית ו-45 ילדים עם לקות שפתית שאובחנו באמצעים אחרים ע"י קלינאית התקשורת המטפלת.
ממצאים: האבחון נמצא מבחין בין ילדים עם התפתחות טיפוסית וילדים עם לקוי שפה ספציפי.
דיון: נקודת החיתוך המתאימה ביותר תידון בהרצאה. כמו כן נעסוק ברגישות של התחומים השונים ללקות שפה בשנים הראשונות של ביה"ס ובקשרים בין התחומים.
מקורות :
כצנברגר, א. (2015). אבחון כצנברגר: ערכה להערכת שפה של ילדים בני 6-9 שנים. משמר השרון: גיא סוכנויות.
Katzenberger, I. & Meilijson, S. (in preparation). Hebrew language assessment measure for novice literate children: A comparison between typically developing children and children with specific language impairment