אבות ואמהות לילדים עם לקות בשמיעה באוכלוסייה הדתית והחילונית: קבלה והסתגלות, מערכת תמיכה, חוללות עצמית ומעורבות בשיקום

דבורה בראנד 1,2 טובה מוסט 1
1בית ספר לחינוך, אוניברסיטת תל-אביב
2הפרעות בתקשורת, בית חולים הדסה עין כרם

לקות שמיעה של ילד, משפיעה על הילד ועל משפחתו. אופן התמודדותו של ההורה עם הלקות יכול להשפיע על מידת המעורבות שלו בטיפול ילדו. למעורבות ההורים בטיפול תרומה משמעותית להתקדמותו והתפתחותו השפתית וכן להתפתחותו הרגשית והחברתית.
מחקרים עדכניים באוכלוסייה הכללית מצביעים על מעורבות גדלה של אבות בטיפול בילדם. ישנן עדויות להבדלים בין אבות לאימהות באופן התמודדותם עם לקות ילדם בכלל ועם לקות שמיעה בפרט. האוכלוסייה הישראלית מורכבת מחברות שונות מבחינה תרבותית ודתית. אופן ההתמודדות של ההורים עם הלקות בשמיעה של ילדם יכול להיות מושפע ממידת הדתיות של החברה אליה הם משתייכים. מעט מחקרים התייחסו לזוגות הורים לילדים עם לקות בשמיעה ועד כה לא בוצע מחקר הבוחן במחקר אחד הבדלים בין הורים לילדים עם לקות בשמיעה במשתנים הבאים שנמצאו בעלי משמעות בתרומתם להתפתחות הילד: קבלת ילד עם לקות בשמיעה, השפעת הלקות על המשפחה, מידת התמיכה שהם נהנים ממנה, תחושת החוללות ההורית הכללית והספציפית בגידול ילד עם לקות בשמיעה והמעורבות בטיפול בילד עם לקות בשמיעה. בנוסף טרם נבחנה השפעת מידת הדתיות על הורים לילדים עם לקות בשמיעה על משתנים אלו. מידע זה הוא בעל ערך תיאורטי ובעל משמעות יישומית בבניית תוכניות התערבות בהתייחסות הן לאב והן לאם ולחברה אליה הם שייכים.
מטרות המחקר הנוכחי היו, לבחון את ההבדלים הבאים לידי ביטוי בין אבות ואמהות בחברה החילונית והדתית ביחס לאופן התמודדותם עם הלקות בשמיעה של ילדם. באופן ספציפי לבחון את ההבדלים בין אמהות לאבות במגזר החילוני והדתי לגבי המשתנים הבאים: קבלת הילד עם לק"ש, השפעת הלקות על המשפחה, מערכות התמיכה ,חוללות עצמית הורית, ומעורבות בטיפול ושיקום הילד עם הלקות בשמיעה. בנוסף נבחנה השפעת המשתנים המוזכרים לעיל על המעורבות של אבות ואמהות בטיפול ילדם עם לקות בשמיעה ונבחנה ההשפעה הדיאדית בין ההורים.
המחקר כלל70 זוגות הורים (אבות ואמהות) לילדים עם לקות קלה עד עמוקה בשמיעה, בגילאי 2-10 (שנים) ללא קשיים נוספים. 33 הורים לילדים עם לקות בשמיעה מהחברה החילונית/ המסורתית ו-37 הורים מהחברה הדתית/חרדית.
להורים הועברו 7 שאלונים: שאלון פרטי רקע, שאלון קבלה הורית, שאלון השפעת הלקות על המשפחה, שאלון תמיכה חברתית, שאלון מסוגלות/חוללות הורים, שאלון מעורבות בטיפול בילד, ושאלון חוללות עצמית ומעורבות הורים ספציפי להורים לילדים צעירים עם לקות בשמיעה.
תוצאות המחקר הראו הבדלים בין אבות לאמהות במשתנים הבאים: תפיסת השפעת ילד עם לקות בשמיעה על המשפחה, חוללות הורית כללית, מעורבות כללית בטיפול בילד , חוללות הורית ספיציפית ומעורבות בטיפול ספציפית לילד עם לקות בשמיעה בניתוח באמצעות מודל דיאדי ,אשר בחן את ההשפעות של המשתנים על מעורבותו ומעורבות בן הזוג שלו בטיפול בילד באופן כללי , ובטיפול ספציפי בלקות השמיעה של הילד, תוך התייחסות למשתנים של מגדר, רמת דתיות, גיל ההורים, ודרגת לקות השמיעה של הילד. בניתוחים אלה נמצא כי אכן קיימת לכל משתני המחקר השפעה על מעורבותם הכללית והספיציפית של ההורים. בנוסף נמצא כי קיימת השפעה על מעורבות בן /בת הזוג. השפעת משתני המחקר על המעורבות של כל הורה וקשרים דיאדיים אלו בין ההורים באו לידי ביטוי באופן שונה במשתנים השונים, בהתאם למין ההורה ומידת הדתיות של ההורים.





.abstract-title-en_1 { direction="left"; }



Powered by Eventact EMS