רקע: למערכת השמיעה ישנה חשיבות רבה בהתפתחות שפה ודיבור אצל ילדים. החל משנת 2010 מתקיימות בדיקות סינון שמיעה לילודים באופן רוטיני בכל בתי החולים בישראל, במטרה לאתר את הילודים ליקויי השמיעה, על מנת להתחיל שיקום בגיל מוקדם. ישנה חשיבות רבה לאחריות ושיתוף הפעולה של ההורים באיתור ובשיקום לקות השמיעה של ילדם, וקיימים מחקרים המראים כי הורים רבים מרגישים שלא ניתן להם מספיק מידע על בדיקת הסינון והשלכותיה.
מטרת המחקר: לבדוק מהו הידע הקיים בקרב הורים, בנושא בדיקת סינון השמיעה וחשיבותה של השמיעה, והאם קיים רצון לקבל מידע בנושאים אלו.
שיטה: מחקר כמותי, תיאורי המבוסס על איסוף מידע משאלונים המיועדים למילוי עצמי אנונימי. השאלונים ניתנו במסגרת קורס הכנה ללידה וליולדות יום לאחר הלידה, לפני ביצוע בדיקת סינון השמיעה.
כלי המחקר: שאלון למילוי עצמי אנונימי, שכלל 25 שאלות בנושא: ידע כללי על חשיבות השמיעה ועל בדיקת סינון השמיעה, יחס לבדיקת סינון השמיעה והרצון לידע נוסף בנושא השמיעה, וכן שאלות דמוגרפיות.
המדגם: 55 יולדות וכן 63 נשים וגברים שהשתתפו בקורס הכנה ללידה, בגיל ממוצע של 30. לרובם השכלה אקדמית, ולרב לא הייתה היכרות מוקדמת עם אדם לקוי שמיעה.
ממצאים: רוב המשתתפים הפגינו רמה גבוהה של ידע בנושא חשיבות השמיעה, השפעתה על התפתחות התינוק וחשיבות האיתור המוקדם. עם זאת, הם אינם בעלי ידע מוקדם על בדיקת סינון השמיעה. המשתתפים ביטאו רצון לקבל מידע נוסף.
סיכום: מממצאי המחקר עולה כי ישנו רצון לקבל מידע על בדיקת סינון השמיעה, התפתחות השמיעה וחשיבות השמיעה, תוך שימת דגש על מעקב אחר השמיעה והדיבור. יש מקום לשקול אפשרות להכניס הליך חדש, בו תוסדר ההדרכה במטרה לספק מידע אחיד, נכון ומפורט. וכן, מתן אפשרות לאם להיות נוכחת בבדיקה במידה ומעונינת.