רקע: שיתוק מיתר קול חד-צדדי מסיבות שונות (כגון גידולים, טראומה ניתוחית או אחרת, הפרעות נוירולוגיות, מחלות זיהומיות, מולד ואידיופתי) הוא ממצא שכיח בקרב מטופלים המופנים למרפאת הקול עקב צרידות. שיתוק מיתר קול חד-צדדי עלול לפגוע באופן משמעותי באיכות הקול, במובנות הדיבור ובתפקודי הבליעה ולהוביל לירידה באיכות החיים של המטופל. קיימות גישות טיפוליות שונות בשיתוק מיתר קול חד-צדדי ביניהן טיפול קול התנהגותי ע"י קלינאית תקשורת וטיפולים ניתוחיים כמו מדיאליזציה על- ידי הזרקה למיתר הקול ומדיאליזציה על-ידי טירופלסטיאה מסוג 1.
מטרת המחקר: להעריך אילו מדדים תורמים לבחירת סוג הטיפול למטופל עם שיתוק מיתר קול חד-צדדי.
שיטות: זהו מחקר חקר מקרה קולקטיבי, רטרוספקטיבי, הכולל מעבר על הרשומה הרפואית של מטופלים שאובחנו עם שיתוק מיתר קול חד-צדדי במרפאת הקול במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי מינואר 2013 ועד מאי 2015. הרשומות נסקרו לפרטים דמוגרפיים של המטופלים, תולדות המחלה, הממצאים הקליניים בבדיקת הגרון, ההמלצות לטיפול שקיבלו המטופלים והטיפול אותו עברו.
תוצאות: אותרו 115 מטופלים עם שיתוק מיתר קול חד צדדי מסיבות שונות, 91 מהם עם משיתוק מלא ו-24 מהם עם שיתוק חלקי. המטופלים עברו הערכה על ידי רופא מומחה אף אוזן גרון וקלינאית תקשורת ואפשרויות הטיפול השונות לשיפור איכות הקול נדונו עם כל מטופל. תשעים וחמישה מטופלים הופנו לטיפול קול, 10 מטופלים עברו הזרקת ג`ל רדיאס למיתרי הקול, 9 מטופלים עברו הזרקת שומן למיתרי הקול וחמישה מטופלים עברו טירופלסטיאה מסוג 1. גורמים שהשפיעו על ההחלטה על סוג הטיפול היו: הממצאים הקליניים בבדיקה האנדוסקופית של הגרון (מידת הלטראליזציה של המיתר המשותק, מידת ההקשתה של המיתר המשותק ומידת אי-הספיקה הגלוטית), התחזית להחלמה מהשיתוק, עלויות נלוות לטיפול, ניסיון הצוות המטפל ורצון המטופל.
מסקנות: אפשרויות הטיפול בשיתוק מיתר הקול חד-צדדי הן מגוונות ודרושה גישה רב תחומית הכוללת את מומחה האף אוזן גרון, קלינאית התקשורת והמטופל עצמו המעורב בשיקולים לבחירת דרך הטיפול. על הטיפול להיות "תפור" למטופל תוך התחשבות בממצאים הקליניים, בפרוגנוזה, בעלויות, במיומנות הרופא המטפל וקלינאית התקשורת וברצון המטופל.