מבוא
פוברפוניה הינה הפרעת קול שבה מדבר הדובר בטון גבוה מהמצופה לגיל שבו הקול היה אמור להשתנות.
בעיה זו נפוצה בעיקר אצל גברים. ישנה חשיבות לערוך אבחנה מבדלת כדי לשלול אפשרות של אבנורמליות אורגנית, כגון: עיכוב בצמיחת הגרון או הפרעות הורמונליות. פוברפוניה יכולה גם לסכן מצב תעסוקתי ויכולה להשפיע לרעה על המעמד החברתי של הדובר.
נבדקים ושיטות
קבוצת הנבדקים כללה 10 גברים בגילאי 14-25. לכל נבדק נערכה הערכה מקיפה שכללה: בדיקה וידאולרינגוסקופית, הערכת קול פרספטואלית, VHI-10 ומדידת התדר הבסיסי (Fo).
בנוסף, הוערכה גם הבשלות המינית ע"י תשומת לב לנוכחות סימנים פיזיים של גבריות ( כגון: שיעור בפנים ובחזה). על מנת לבסס את האבחון, נבדקה השפעה של תמרונים רפלקסיביים (כגון שיעול וכחכוח) על הקול.
תוצאות
אצל כל המשתתפים לא נמצא כל ממצא פתולוגי בבדיקת הגרון. ממוצע התדר הבסיסי של המשתתפים היה 190Hz עם טווח של 172-226Hz. ל כל הנבדקים היה מראה חיצוני המאפיין גברים. כל המשתתפים עברו טיפול קול שהועבר על ידי קלינאית תקשורת אחת. טכניקת הטיפול כללה הפקת קולות וגטטיביים (כגון: שיעול, כחכוח וצחוק), מניפולציות דיגיטליות חיצוניות על הגרון, הפקת קול מתפרץ, חיפוש טון בשימוש Glottal Fry, פיהוק, המהום ואנחה.
לאחר טיפול, התדר הבסיסי של כל המשתתפים ירד לטווח הנורמאלי המאפיין גברים 115Hz)ממוצע). יש לציין כי הישג זה הושג במהלך טיפול בודד בלבד. בדיקות מעקב, נערכו בטווח של 3 חודשים ועד 5 שנים. כל המשתתפים חשו שיפור משמעותי באיכות החיים (לפי דיווח בע"פ ושאלון ה-VHI-10).
מסקנות
פוברפוניה הינה הפרעת קול פונקציונאלית עם השפעות רגשיות וחברתיות משמעותיות. אבחנה מבדלת חיונית לצורך טיפול מתאים. טיפול הניתן ע"י קלינאי תקשורת נחוש ומיומן יכול להשיג תוצאות מרשימות תוך זמן קצר ולחסוך סבל מיותר לפציינט.