מטרה: הצגת יישום עקרונות העבודה בגן תקשורת מתוך ראייה התפתחותית-אינטגרטיבית ע"י פעילות קבוצתית-תקשורתית בשילוב הצוות החינוכי.
רקע תאורטי:
גישות אקולוגיות להתערבות אינטגרטיבית ואינטרדיסיפלינרית מניחות שאין להפריד בין מצב של טיפול קליני פרטני ו\או קבוצתי לבין מצב שבו הילד נמצא במליאת הגן/הבית. גישות אלו מבקשות להתייחס באופן מפורש ליחסי הגומלין בין הילד והסביבה, תוך התחשבות באינטראקציה עימו וברצון המשפחה (פריזנט וווטרבי,2003).מודלים סוציו-פרגמטיים התפתחותיים בהערכה ובהתערבות שפתית אצל ילדים בכלל, ואצל ילדים עם אוטיזם בפרט, מאפשרים מתן התערבות ספציפית המתאימה לכל ילד, תוך זיהוי מיקומו על "מפת" ההתפתחות השפתית-תקשורתית (גרבר, 2003). לדוגמה, מודל ה-DIR לוקח בחשבון את סוג ורמת המורכבות של הילד, עוזר להבין את הפרופיל האינדיווידואלי (תחושתי-רגשי-שפתי-תקשורתי) של הילד ובונה מערך טיפולי אינטנסיבי הכולל התייחסות למסגרת החינוכית של הילד (גרינשפיין ווידר, 1998,2006).
מהלך קליני:
בהסתמך על הרקע התיאורטי, ומתוך נקודת מבט התפתחותית אינטרדיסיפלינרית, העקרונות המובילים את העבודה החינוכית-טיפולית בגן באים לידי ביטוי כך:
א. כתיבת תוכנית לימוד אישית (תל"א) ייחודית הנשענת על עקרונות התפתחותיים ומערבת את כלל התחומים הפרא-רפואיים והחינוכיים.
ב. הדרכת הצוות החינוכי בשיתוף מנתחת ההתנהגות, על מנת לוודא יישום המטרות מהתל"א ומתן דגשים תקשורתיים-שפתיים עבור כל ילד.
ג. שילוב התכנים החינוכיים בחדרי הטיפולים ולהפך (שיח עם הגננת והכללת תכנים העולים בחדרי הטיפולים גם בחלל הגן).
עקרונות אלו יוצגו תוך תיאור מקרה של עבודה קבוצתית-תקשורתית בגן הנקראת "קבוצת חמשת החושים" - פרוייקט אשר מתנהל לאורך השנה ונערך בשיתוף פעולה מלא בין קלינאי התקשורת, מנתחת ההתנהגות והצוות החינוכי של הגן.
ממצאים/דיון:
מתיאור מקרה זה עולות נקודות חשובות לדיון ולהארה עבור קלינאים העובדים בצוות רב מקצועי-חינוכי: א.חשיבות שינוי והתאמה תמידיים של המטרות בטיפול בעקבות שיח אינטגרטיבי עם הצוות החינוכי. ב.חשיבות המערך והחשיבה החינוכית-טיפולית אקולוגית בעבודה עם ילדים אוטיסטים. ג.קידום המטופלים בעזרת מטרות ייעודיות המתאימות לא רק לחדר הטיפולים, אלא גם (ובעיקר) לתפקודו של הילד בגן ובבית.