מטרה
שימוש בiPad בכיתות תקשורת לעידוד הנעה לעבודה עצמאית, שיתוף ומעורבות של התלמידים בתוצרי הלמידה של חבריהם וקידום הישגיים לימודיים.
רקע תיאורטי SmartPads הינו מיזם להטמעת אייפדים בלמידה בכיתות תקשורת . המיזם מתבסס על מודל (S.A.M.R (Puentedura,2012 המבטא רמות שונות של שילוב טכנולוגיה בהוראה - מהעתק של הפעולות ללא טכנולוגיה ועד להגדרה מחדש של הפדגוגיה. בשנים האחרונות החלו לשלב טאבלטים בהוראה. הטאבלט הינו כלי זמין, נייד ונגיש המאפשר ביצוע פעולות שונות באופן מיידי. יתרונותיו הביאו לשימושו בקרב תלמידים עם מוגבלויות בתחומי חיים שונים: תקשורת, פנאי , משחק ולמידה.
מהלך קליני
המערך הטיפולי המשלים, מיסודה של העמותה לילדים בסיכון, הינו מערך חדשני אינטרדיסציפלינארי למתן טיפולים לתלמידים עם ASD בשעות צהריים בביה"ס ופועל בשיתוף ההורים. המענה הטיפולי הינו אינטגרטיבי ושומר על רצף חינוכי וטיפולי. מתוך ההבנה שחשיבה ועבודה משותפת של אנשי מקצוע מהתחום הטיפולי והפדגוגי מקדמים את היכולות ההתפתחותיות של הילדים ומתוך תפיסת הטכנולוגיה כתחום פורץ דרך בעבודה עם אוכלוסיית ה-ASD יצר המערך את מיזם הלמידה- Smart Pads.במיזם חברת Prion Network תרמה 40 אייפדים לכיתות תקשורת בחמישה בתי ספר בעיר חולון (אפשרות לiPad אישי לכל ילד) בשילוב מימון תכנית הדרכה ותמיכה הניתנות למחנכות הכיתות ע"י קלינאית תקשורת ומרפאה בעיסוק מטעם המערך, בשיתוף מתי"א חולון.
ממצאים ודיון
במהלך שנת הלימודים תשע"ה בחר הצוות החינוכי לקדם מטרות של הנעה לעבודה עצמאית, שיתוף התלמידים את חבריהם בתוצרים וקידום הישגיים לימודיים. הiPad היווה כלי משמעותי בהמחשת התכנים , בהנגשת החומר בערוץ הלמידה המרכזי לתלמיד, עודד השתתפות אקטיבית וחיבר את התכנים לעולמם האישי של הילדים. חשבון, שפה, תחומי ידע, תקשורת וייצוג עצמי, הם מעט מהתחומים עליהם עבדו הילדים בעזרת הiPad באפליקציות שונות ומגוונות המאפשרות משימה מובנית מחד וגמישות, יצירתיות ושיתופיות מאידך. בנוסף, התגובה העקבית מהiPad , מאפשרת לתלמיד עם האוטיזם להתמודד ביתר קלות עם אתגרים בסביבה לימודית.
בקרב התלמידים ניכרה ציפייה לשיעורי האייפדים. ההשתתפות האקטיבית שלהם במשימות מתוך מוטיבציה פנימית, סיפוק ותחושת הצלחה מעידים על למידה משמעותית.