רכישת מילות הצבע בשפה הערבית הפלסטינית

עאסי נרמין 2 עירית מאיר 1
1החוג להפרעות בתקשורת, אוניברסיטת חיפה
2מתיא מעלות, משרד החינוך

המחקר עוסק ברכישת מילות הצבע בשפה הערבית הפלסטינית. קטגורית הצבעים היא אוניברסאלית אך מילות הצבע משתנות משפה לשפה. נשאלת השאלה האם ישנו מימד אוניברסאלי בסדר רכישת מילות הצבע בשפות העולם (כפי שהציעו ברלין וקיי, 1969). נהוג לחלק את מילות הצבע לצבעים ראשוניים (לבן, שחור, אדום, כחול, ירוק וצהוב), ומשניים (ורוד, סגול, כתום, חום ואפור); הצבעים הראשוניים נפוצים יותר בשפות העולם ואמורים להירכש מוקדם יותר. בשפה הערבית למילות הצבע משתי הקבוצות איפיונים מורפולוגיים שונים: מילות הצבעים הראשוניים הן בעלות משקל אחיד (ʔafʕal), אך נטיית הנקבה אינה נעשית באמצעות הוספת צורן הנקבה, אלא באמצעות משקל שונה (faʕlaʔ). למילות הצבעים המשניים אין צורה מורפולוגית אחידה, ונטיית הנקבה בהן סדירה. מטרת המחקר היא לבדוק את סדר רכישת מילות הצבע בערבית הפלסטינית, גיל הרכישה, ורכישת נטייתן לפי מין דקדוקי, בזיקה לתכונות המורפולוגיות הייחודיות של הערבית.
אוכלוסיית המחקר: 128 ילדים מצפון הארץ, בגילאי 2.06 - 6.06 שנים, שחולקו לארבע קבוצות גיל.
מטלות המחקר: 1) שליפת מילות צבע: הילדים נתבקשו לציין את כל הצבעים שהם מכירים; 2) מטלת זיהוי: בחירה של תמונה על פי צבעה מתוך 4 תמונות; 3) הפקה: שיום של צבע של אובייקט בתמונה. בשתי המטלות האחרונות מילות הצבע הופיעו בזכר ובנקבה.
תוצאות: עם העליה בגיל השתפרו ביצועי הילדים בשליפת מילות צבע, זיהויין, שיומן והטייתן לצורת הנקבה. נמצא שבין הגילאים 3-3.06 ישנה עלייה משמעותית באחוזי הדיוק במטלות. כמו כן נמצאו הבדלים מגדריים לטובת הבנות בקבוצת הגיל הצעירה. בהתייחסות לחלוקת הצבעים לראשוניים ומשניים לרוב הביצועים היו יותר טובים בקבוצת הצבעים הראשוניים, גם בנטייה לנקבה, למרות שנטייה זו שונה מהנטייה הסדירה בשפה. אך בהסתכלות נפרדת על כל צבע היו תוצאות יותר טובות בכמה צבעים משניים לעומת כמה מהראשוניים. למשל, הצבע הורוד זכה לביצועים גבוהים יותר מכמה צבעים ראשוניים. צבע זה שכיח בתשומה החזותית והלשונית לפעוטות, בייחוד לבנות. נראה, אם כן, שרכישת מילות הצבע מושפעת מבולטות הצבע, מאחידות הפרדיגמה המורפולוגית ומהתשומה הלשונית והחזותית של הילדים.





.abstract-title-en_1 { direction="left"; }



Powered by Eventact EMS