ניתוח מדגמי שפה מפרספקטיבה התפתחותית מבוססת שימוש: פרופיל ה- HARSP ככלי לאפיון אינטראקציות בעברית

ברכה ניר
החוג להפרעות בתקשורת, אוניברסיטת חיפה

בסדנה יוצג פרופיל ההארספ (HARSP, Berman & Lustigman, 2012) כאמצעי לניתוח מדגמי שפה. פרופיל זה הוצע לראשונה בשנות ה- 80 של המאה שעברה כחלק מפרויקט בין-לאומי רב-לשוני לגיבושם של כלים להערכת שפה תחת הכותרת Language Assessment Remediation and Screening Profiles, ובקיצור לארספ (LARSP; Ball, Crystal, & Fletcher, 2012). מטרתם של פרופילים אלה היא לספק לקלינאיות תקשורת ולמומחים אחרים מתחומי השפה כלי מבוסס תיאוריה ומחקר לתיאור שפתם של ילדים מנקודת מבט התפתחותית ולהערכת שפה בקרב אוכלוסיות שונות.
פרופיל ההארספ מבוסס על מסגרת התפתחותית לאפיון ולניתוח מדגמי שפה, השמה דגש על הרחבת הרפרטואר הלשוני של דוברים לאורך החיים ועל המעבר ממערכת לשונית מצומצמת ומוגבלת למערכת פרודוקטיבית מלאה המאפשרת גמישות ושליטה בשפה. הגישה התיאורטית של הפרופיל היא גישה מבוססת שימוש, השמה דגש על מאפייניה של שפה המופקת במסגרת שיח רציף וטבעי. הבסיס המחקרי של הפרופיל נטוע בעבודותיה של פרופ` רות ברמן ושל תלמידיה על השפה העברית, תוך שימת דגש על המאפיינים הדקדוקיים הייחודיים של השפה (במורפולוגיה ובתחביר), מחד, ועל התפתחות העברית, מאידך. כמו כן, הפרופיל מדגיש מאפיינים פרגמטיים כלליים של כוונות תקשורתיות ושל מבנה האינטראקציה כחלק מאפיון מדגם השפה.
מטרת הסדנה להציג את פרופיל ההארספ, להסביר את העקרונות ההתפתחותיים, הלשוניים והמתודולוגיים העומדים בבסיסו, ולהדגים את אופן השימוש בו לצורך ניתוח מדגמי שפה והערכתם. הסוגיות המרכזיות שיידונו בסדנה הן: מהי פרודוקטיביות לשונית? כיצד פרודוקטיביות לשונית באה לידי ביטוי בהתפתחות התקינה של השפה העברית? כיצד יכול לשמש פרופיל ההארספ לאפיון מידת הפרודוקטיביות של שפת ילדים בעלי לקויות? מהם קווי הדמיון והשוני בין פרופיל ההארספ לבין כלים אחרים הקיימים לאבחון ולהערכת השפה העברית?
חשיבותה של הסדנה למקצוע קלינאות התקשורת בכך שהיא מציגה פרופיל שיכול לשמש הן כמקור תשתיתי לידע עדכני ומקיף על התפתחות השפה העברית, הן כאמצעי להערכה דינאמית ומתמשכת של מדגמי שפה והן כבסיס למחקרים התפתחותיים עתידיים של התפתחות שפה באוכלוסיות שונות מהינקות ועד לבגרות.





.abstract-title-en_1 { direction="left"; }



Powered by Eventact EMS