מטרה
בקבוצת ילדי הגן במחלקת שח"ר (שיקום חינוכי רפואי) שבבית החולים אלי"ן התגבשה קבוצה לעידוד מודעות מורפולוגית-תחבירית. כחלק מתוכנית הלימודים השנתית הילדים נחשפים למודעות פונולוגית ולאוריינות מוקדמת במטרה לעודד את רכישת הקריאה והכתיבה. מטרתה של "קבוצת המורפולוגיה" היתה לחשוף את הילדים גם לאספקטים המורפו-תחבריים של השפה העברית בהתאם ליכולתו של כל ילד בקבוצה כהכנה לקריאה וכתיבה.
רקע תיאורטי
מחקרים רבים, בעיקר מהשפה האנגלית, מצאו שחשיפה למודעות פונולוגית בגיל הגן תומכת ברכישת הקריאה ומנבאת יכולת קריאה בבית הספר (טובול, 1993, Felton 1992, הרצברגר, 2000). ואכן, בגנים ברחבי הארץ מיושמות בהצלחה רבה תוכניות מקיפות לעידוד המודעות הפונולוגית. במחקר של Shatil and share (2003) נמצא כי בין המנבאים ליכולות הבנת הקריאה של הילדים היו יכולות המודעות המורפולוגית ורמת האוריינות.
הרצאה זו תתאר את הרקע התיאורטי של העבודה על מודעות מורפולוגית, הכלים לעבודה על מודעות מורפולוגית, התגבשות הקבוצה במהלך השנה והמסקנות בסופה. יושם דגש על החשיבות בחשיפה למודעות מורפולוגית, הייחודית למבנה השפה השמי, בקרב ילדי הגן וזאת בנוסף למודעות הפונולוגית ולאוריינות.
מהלך קליני
הקבוצה התכנסה אחת לשבוע ובמהלכה נחשפו הילדים לפעילויות ומשחקים שנועדו לחזק אצלם את המודעות המורפולוגית לפי המודל ההתפתחותי של רכישת הקריאה בשפה העברית (בר-און 2011), לפיו הקריאה הבשלה בעברית נסמכת על ההקשר המורפו-תחבירי.
ממצאים
בסוף השנה, הצליחו הילדים להרכיב ו"לקרוא" באמצעים חזותיים משפטים קצרים עם נושא מורחב, נשוא מורחב, משפטים מחוברים, מילות יחס וקישור תוך שימת לב לזמנים, יחיד/רבים מילות יחס נצרכות וכינויי גוף. הילדים נחשפו לפעלים ספציפיים מושאים תואמים סמנטית לפועל (מי יכול לבצע איזו פעולה?).
דיון
הקבוצה העלתה למודעות את חשיבות החשיפה למורפולוגיה של השפה העברית. עלה הצורך במבדק מורפולוגי כדי לכמת את רמת הידע ההתחלתי של הילדים ואת הרמה לאחר חשיפה ולימוד. מחקרי אורך יוכלו לענות על השפעת החשיפה המורפולוגית על רמת הקריאה והידע המטא-לשוני של ילדים בכיתות בית הספר.