אבחון וטיפול בהפרעות בליעה: מהסרטים לקליניקה

יעל מנור 1,2 אושרת סלע 1,3,4
1החוג להפרעות בתקשורת, הקריה האקדמית אונו
2היחידה להפרעות תנועה, המחלקה הנוירולוגית, המרכז הרפואי תל אביב
3החוג להפרעות בתקשורת, אוניברסיטת חיפה
4המחלקה לשיקום הפרעות בתקשורת, בי"ח לוינשטיין

Fiberoptic Endoscopic Evaluation of Swallowing (FEES) - Videofluoroscopy Swallowing Study (VFSS) הינן שתי בדיקות אינסטרומנטליות להערכת תפקודי בליעה. בדיקות אלו נחשבות “Gold Standard” בעולם אבחון הפרעות בליעה.
בדיקת FEES הינה בדיקה אנדוסקופית, המתבצעת בד"כ ע"י קלינאית תקשורת ורופא אא"ג, ללא הרדמה, ומאפשרת התבוננות בתפקודי הגרון ומערכת הבליעה בזמן אכילה ושתיה. במהלך הבדיקה ניתן לעקוב אחרי מבנים אנטומיים ותפקוד השרירים המופעלים בזמן תהליך הבליעה. מטרות הבדיקה הן לאתר את הפרעת הבליעה, לבחון השפעת טכניקות בליעה מפצות, תנוחות, בליעת מרקמי מזון וטיפול התנהגותי של תהליך הבליעה ובנוסף לקבוע את אופן הזנת המטופל וסוגי המזון שיכול לבלוע בצורה בטוחה ויעילה.
בדיקת VFSS מאפשרת את הערכת תהליך הבליעה כולו, מהשלב האוראלי ועד לשלב שבו הוא עובר בוושט. הואיל ותהליך הבליעה הינו מורכב, ומתרחשים בו מספר תהליכים בו זמנית, הצילום בוידאו מאפשר הסתכלות מדוקדקת על כל שלבי הבליעה הנוטלים חלק בתהליך הבליעה בנפרד. במהלך הבדיקה הבולוסים השונים מעורבבים עם בריום והנבדק עובר שיקוף. באמצעות שיטה זו ניתן לזהות את הפתו-פיזיולוגיה בתהליך הבליעה, להעריך את יעילות ובטיחות הבליעה, לבחון השפעת טכניקות פיצוי שונות ובאופן זה לתכנן התערבות טיפולית.
ניתוח מדויק של סרטיFEES ו- VFSS מאפשר לקלינאי תקשורת להבין את הסיבה להפרעת הבליעה ולפיהן להציב מטרות טיפוליות לשיקום מערכת הבליעה, וכן, לתעד באופן אובייקטיבי התקדמות בטיפול. בנוסף, באמצעות כלים אלו ניתן לשלב בטיפול משוב ויזואלי ולשמש כמדד השוואתי להתקדמות הטיפול. ההרצאה תכלול סקירה קצרה עלFEES ו- VFSS ויישום קליני של תוצאות הבדיקות בעזרת הדגמות וניתוחים של סרטים.
מילות מפתח: Fiberoptic Endoscopic Evaluation of Swallowing (FEES), Videofluoroscopy Swallowing Study (VFSS), הערכת תפקודי בליעה, טיפול בהפרעות בליעה





.abstract-title-en_1 { direction="left"; }



Powered by Eventact EMS