בקליניקה אנו נפגשים בילדים רבים עם חשד להפרעות היגוי ופונולוגיה הן עם לקויות נוספות (שפה, שמיעה, תקשורת) והן ללא לקויות נוספות.
לצורך הערכה מעמיקה של תחום זה, זקוקים קלינאי התקשורת לכלים אבחוניים מקיפים ותואמי שפת המאובחן, אשר יאפשרו את קביעת יכולות הפונולוגיה וההיגוי של הילד מאספקטים מגוונים.
מבחן ההיגוי שיוצג להלן הינו מבחן שנבנה במיוחד לילדים דוברי עברית. המבחן מכיל את כל היחידות הפונולוגיות הנפוצות בעברית (עיצורים, תנועות, מבני הברות מגוונים ומבני מילים שונים) ומותאם לילדים החל מגיל שנתיים וחצי.המבחן בודק הפקת יחידות אלה החל מרמת ההברה, דרך רמת המילה והמשפט וכלה ברמת הדיבור הספונטני הרציף. בנוסף, ניתן לבדוק באמצעות המבחן מאפיינים נוספים כגון, חומרת ההגייה, עקביות ההגייה, מובנות הדיבור ויכולות הפקה בחיקוי.
מידע על כל המאפיינים הללו מהווה בסיס לניתוח תיאורי וכמותי שבאמצעותו ניתן יהיה לקבל פרופיל רחב של יכולות הילד, להשוות את יכולותיו לאלו של ילדים בני גילו בעלי התפתחות תקינה, לעמוד על החוזקות והקשיים שלו בתחומים השונים ולקבוע מטרות טיפוליות בהתאם.
המטרות העיקריות של מבחן זה הן:
קביעה האם יש לילד איחור או לקות בפונולוגיה והיגוי ואם כן, מהי רמת החומרה
בניית פרופיל יכולות הפונולוגיה וההיגוי של הילד הכולל תאור של היחידות שנרכשו ואלה שעדיין לא נרכשו, שלבי הרכישה של היחידות השונות, תהליכים פונולוגיים התפתחותיים וחריגים, השוואה בין חיקוי ושיום ועוד.
קבלת בסיס לתכנון התערבות וטיפול
מתן אפשרות למעקב אחר התקדמות הילד בטיפול