נגישות לאנשים עם מגבלה בשמיעה

נעמי שיק-פורת
בקול, ארגון כבדי שמיעה ומתחרשים

פרק הנגישות בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח-1998, מחולל מהפכה בתחום שילובם של אנשים עם מוגבלות בחברה. החוק מחייב הנגשה של מקומות המיועדים לשימוש הציבור הרחב והפיכתם לזמינים לכל, על-ידי סילוק מכשולים פיזיים הקיימים כיום ומקשים על ההשתלבות בחברה של אנשים עם מוגבלות. בנוסף להנגשה לטובת אנשים עם מוגבלות פיזית, החוק מחייב הפיכת המקום לנגיש מבחינת התמצאות בסביבה, תקשורת והתנהלות יום יומית גם עבור אנשים עם מוגבלויות אחרות כגון מוגבלות ראיה או שמיעה ואנשים עם מוגבלות קוגניטיבית או נפשית.
בהמשך לחוק וברוחו, הותקנו תקנות "התאמות נגישות לשירות" שב- 2013 נכנסו לתוקפן. התקנות מפרטות את תחומי ההנגשה וסוגי השירותים המונגשים, כמו גם את אופי התאמות הנגישות הנדרשות בכל מקום ואופן מתן השירות והתאמתו לאנשים עם מוגבלות.
מטרת הרצאה זאת היא להעלות מודעות בקרב קלינאי התקשורת למגוון התאמות הנגישות הנדרשות כיום בתקנות (ואלו הצפויות בעתיד הקרוב) לטובת אנשים עם מגבלה בשמיעה, לעודד התאמת אמצעי שיקום שמיעה המאפשרים שימוש בהנגשה הציבורית ולהוות גורם מתווך בהעלאת המודעות של הלקוחות עם מגבלה בשמיעה לזכויות המגיעות להם ולעודדם "לדרוש"/"לצרוך" נגישות.
בהרצאה נתמקד בעקרונות כלליים בהנגשת שירות ובעקרונות בהנגשה עבור אנשים עם מגבלה בשמיעה, בתחומי ההנגשה ובסוגי השירותים המונגשים.
תינתנה דוגמאות לאופי ההנגשה בשירותים שונים ולחשיבות ההנגשה למקבלי השירות עם המגבלה בשמיעה כמו גם לתפקיד קלינאי התקשורת בהפיכת ההנגשה לאפשרית עבור לקוחותיו ולהשפעתו על כיווני התפתחות ההנגשה בעתיד.





.abstract-title-en_1 { direction="left"; }



Powered by Eventact EMS