תהליך רכישת הקריאה בשפה העברית מתואר על-ידי בר-און (2011) ו-(Share (In press וכולל שלושה שלבים. ראשיתו בפענוח פונולוגי של מילים מנוקדות, המשכו בהתקדמות אל פענוח המילה השלמה והלא מנוקדת וסופו בקריאה יעילה הנשענת על ההקשר. בכל אחד מהשלבים ניצב הילד בפני אתגרים שונים: בראשית הדרך עליו לבסס את הידע האלפביתי הנשען על יכולות פונולוגיות ויכולות של קידוד אותיות. בהמשך, עליו לבסס יכולות לקסיקליות-מורפולוגיות-אורתוגרפיות על מנת לזהות את המילה כיחידה אחת ולהצליח לפענח מילים חדשות לא מנוקדות. לבסוף, עליו להתמודד עם אתגר ההומוגרפיות הדורש הישענות על ההקשר ותהליכי בקרה. כל אלה מאפשרים את הקריאה היעילה שהיא תנאי להבנה של הטקסט. קושי בקריאה מקבל ביטוי שונה בכל אחד מהשלבים האלה, ותפקיד קלינאי התקשורת לזהות את מוקדי הקושי על פני תהליך הרכישה ולבנות בהתאם את תוכנית ההתערבות.
יוצגו שלושה ילדים עם לקות קריאה הנמצאים בשלבים התפתחותיים שונים, ומשקפים נקודות זמן בהתפתחות יכולת הקריאה במסגרת הטיפולית. יוצג ילד בן 6 שנים העולה לכיתה א`. באבחון שבוצע לו הודגמו קשיים משמעותיים בידע האותיות וביכולות הפונולוגיות לצד איחור בהתפתחות השפה, ונבנתה תכנית טיפולית מתאימה אשר התמקדה בביסוס התשתית לקריאה וכתיבה. לאחר מכן יתואר ילד בן 9 שנים, תלמיד כיתה ד`, שהגיע לטיפול בשל קריאה איטית ולא מדוייקת. הטיפול התמקד בקידום יכולת זיהוי המילה השלמה, דרך חשיפה חוזרת ונשנית למבנים תנועיים ומורפולוגיים מגוונים. לבסוף, תוצג ילדה בת 11 שנים, תלמידת כיתה ה`, אשר הציגה יכולת קריאה מהירה אך לא מדויקת לצד קשיי שפה. יתואר התהליך הטיפולי בו שיפרה את מיומנות דיוק הקריאה באמצעות קידום הידע שפתי, הישענות על הקשר תחבירי וסמנטי ותהליכי בקרה. דגש יינתן לתיאור חשיבות טיפול קלינאי התקשורת במקרים כגון אלו, ותוצגנה הדרכים הטיפוליות לקידום רכישת הקריאה.
בר-און, ע`. (2011). מודל התפתחותי ברכישת הקריאה בעברית. ד"ש, דיבור שפה ושמיעה, כתב העת של קלינאי התקשורת (30), 1-25
Share, D. L. In press. Learning to Read and Write in a Semitic Abjad: The Case of Hebrew. To be published in: Learning to Read across Languages and Writing Systems (eds. Verhoeven, L., and C. Perfetti).