מאפיינים ייחודיים של הפרעות בליעה ואכילה בקרב פגים בהשוואה לתינוקות וילדים

אילנה כפכפי 1,2,3 אסנת קנדלשיין-ולדמן 1,3 יעל הנקין 1,3
1מכון שמיעה, שפה ודיבור, המרכז הרפואי ע"ש שיבא
2מחלקת יונקים, המרכז הרפואי ע"ש שיבא
3החוג להפרעות בתקשורת, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב

במסגרת תפקידם, נדרשים קלינאי התקשורת לאבחן ולטפל בהפרעות בליעה ואכילה בקבוצות מטופלים שונות, וביניהן ילדים, תינוקות ופגים. בעוד שהעיסוק עם ילדים שכיח יותר בקרב קלינאי התקשורת, הרי שבארץ יש פחות ניסיון בעבודה עם תינוקות ופגים. בשל ההבדלים שבין קבוצות אלו, הן במישור האנטומי והפיזיולוגי והן במישור ההתנהגותי, לא ניתן להסיק בקלות על הטיפול בתינוקות ופגים על פי הניסיון הקיים בטיפול בילדים, דבר המדגיש עוד יותר את חשיבות הקניית העקרונות בטיפול בתינוקות ופגים. במסגרת הרצאה זו נתמקד בהתייחסות השונה של קלינאי התקשורת לבעיות בליעה ואכילה בקרב פגים, לאור הניסיון שנצבר במרכז הרפואי ע"ש שיבא.
יתוארו המאפיינים הייחודים של אוכלוסיית הפגים, הנוגעים למבנים האנטומיים ולתהליכים הפיזיולוגיים המתרחשים באיזורים האוראליים, הפרינגיאליים והוושטיים, ביניהם מבנה חלל הפה, תפקודי הלשון ותהליך מעבר המזון. יינתן מקום להשפעת בשלות המערכות הגופניות השונות של הפג, הנדרשת לשם בליעה ואכילה תקינות.
בנוסף, תתוארנה ההשפעות הסביבתיות הייחודיות לאוכלוסיית הפגים בהיבטי הבליעה והאכילה. השפעות אלו כוללות את ריבוי המטפלים בפג, גישות האכלה שונות של המטפלים השונים, וכן אופן התקשורת עם הפג, המשפיע על תפקודי האכילה. יתואר מקומו של קלינאי התקשורת באבחון וטיפול הפרעות בליעה ואכילה בקרב פגים, לאור החשיבות של המרכיב התקשורתי בתפקודים אלו.





.abstract-title-en_1 { direction="left"; }



Powered by Eventact EMS