תיקוף השאלון לאיתור הפרעות בליעה (SDQ) לאוכלוסייה הערבית

פאתן עוואד
הפקולטה לרפואה ע"ש ברוך רפפורט, הקריה הרפואית רמב"ם , הטכניון

הקדמה: הפרעת בליעה הינה שכיחה היכולה לגרום לתמותה ותחלואה. ה-(SDQ)Swallowing Disturbance Questionnaire הוא שאלון שהוכח כיעיל באיתור הפרעות בליעה ועבר ולידציה לשפות רבות מתוך כוונה להעלות את המודעות להפרעה זו וכך, להגיע לאבחון וטיפול מוקדמים בכדי להוריד את אחוזי התמותה.
מטרות: מטרת העבודה היא תרגום ותיקוף שאלון ה-SDQ בקרב האוכלוסייה הערבית. כמו כן, לבדוק את מהימנות השאלון באוכלוסייה זו באיתור הפרעות בליעה בהשוואה לבדיקה אובייקטיבית.
שיטות: אשרור השאלון מהשפה העברית לערבית בוצע על ידי שלושה מתורגמנים, דוברי השפה הערבית. הנוסחים השונים אוחדו לשאלון אחד שתורגם בחזרה מערבית לעברית על ידי שלושה מתורגמנים אחרים. הנוסחים השונים אוחדו שוב לשאלון אחד. בסוף, נוצרו שני שאלונים חדשים, אחד בערבית ואחד מתורגם לעברית בנוסף לשאלון המקורי בעברית. שלושים חולים דוברי השפה העברית מילאו את השאלון המתורגם לעברית והשאלון המקורי במרפאת קול ובליעה. בדומה לכך, שלושים חולים דוברי השפה הערבית, שהגיעו לאותה מרפאה, מילאו את השאלון בערבית. כקבוצת בקרה, נבחרו עשרה נבדקים שהגיעו למרפאת אף אוזן וגרון ללא תלונה על הפרעה בבליעה וענו על השאלון ועברו בדיקה אובייקטיבית.
תוצאות: נמצא מתאם גבוה בין שתי הגרסאות של השאלון המקורי והשאלון המתורגם לעברית (Kappa=1). תוצאות של שבעים נבדקים הוכנסו לעבודה, גילם הממוצע היה 16.7± 53.71. מידת הרגישות של ציוני השאלונים לבדיקה אובייקטיבית הייתה גבוהה (84.2% באוכלוסייה העברית ו-75% באוכלוסייה הערבית). בקבוצת הבקרה, היה נבדק אחד שקיבל ציון המצביע על פתולוגיה והבדיקה האובייקטיבית העידה על כך(רגישות 100%).
מסקנות: השאלון לאיתור הפרעות בליעה בחולים דוברי השפה הערבית הינו מהימן ונמצא במתאם גבוה עם הממצאים הקליניים. יישום השאלון בקהילה יעלה את המודעות לבעיה זו, יקל על אבחונה ויאפשר טיפול מתאים.





.abstract-title-en_1 { direction="left"; }



Powered by Eventact EMS