אוצר מילים כיסוד מארגן בבית הספר

עדנה צהר 2,3 יעל בורג 1,2
1בי"ס ממ"ד הראל, ירושלים
2מת'י ירושלים
3בית ספר מש'י ירושלים

יכולת מיטבית של אוצר מילים הינה מרכיב משמעותיי בכל תחומי החיים: בהבנה וניהול של שיחה יומיומית, בבידור ופנאי (צפייה בטלביזיה, קריאה), בתקשורת מודפסת ואינטרנטית ובהבנת הנקרא.
ילדים שלהם language learning disabilities מתקשים ברכישה טבעית של מלים וקצב הלמידה שלהם שונה. ילד ממוצע רוכש כפי שלוש יותר מילים מאשר ילד לקוי שפה ( 3000 - 5000 לעומת 1000 מילים). (Stahl, 2004). מכיוון שברכישת אוצר מילים מתקיים אפקט מתיו
(stanovich, אצל Stahl, 2004), לפיו "העשיר נעשה עשיר יותר והעני עני יותר"- ילד שאוצר המילים שלו רחב יצליח לרכוש יותר מילים לעומת ילד שאוצר המילים שלו דל. מכאן שאצל ילדים לקויי שפה ישנה השפעה שלילית מצטברת לכל אורך החיים.
לכן , יש חשיבות רבה ללמידה של אוצר המילים בכל תחומי הלמידה בבית הספר.
בקבוצת למידה של קלינאיות תקשורת במת`י ירושלים למדנו את הנושא של אוצר המילים. על סמך למידה זו נבנתה תוכנית מהודקת, מובנית, מודולרית וישימה, שמאפשרת לקלינאית התקשורת להיות מלווה בהטמעת אוצר המילים בכל תחומי הלמידה. התוכנית "בא ברשת" ( עדנה צהר ) מתייחסת למרכיבים של איתור, הבנה, הרחבה ושימור של אוצר המילים הנלמד.
בתוכנית נעשה שימוש בידע מושכל (ולא אינטואיטיבי), המתאים לידע התפתחותי והיא מתאימה לתוכנית הלשונית של משרד החינוך.
בהרצאה, נציג את היישום של התוכנית בבית ספר ממ"ד הראל. בזכות שיתוף פעולה מלא בין קלינאית התקשורת של בית הספר , גב. יעל בורג, לבין הצוות החינוכי והניהולי של בית הספר הפך השיח על אוצר המילים לשיח כיתתי ובית ספרי ולא מיומנות מבודדת המתרחשת בטיפול של קלינאית התקשורת. התוכנית מתאימה לכל הכיתה ולא רק לילדים המתקשים.
אנו רואות חשיבות רבה לכך שסוכן השינוי בתוכנית זו היא המורה בכיתה והקלינאית מהווה גורם מדריך, מייעץ תומך ועוקב.





.abstract-title-en_1 { direction="left"; }



Powered by Eventact EMS