גישות אקולוגיות ועבודת קלינאי התקשורת במערכת החינוך

עינת פולק
אגף לחנוך מיוחד, משרד החינוך

מטרה: הצגת עבודתם של קלינאי התקשורת במערכת החינוך על -פי הגישה האקולוגית ובמגוון של דרכים, שכבות גיל ומסגרות.
רקע תאורטי: בשני העשורים האחרונים נראה מעבר מתפיסת טיפול רפואית, לתפיסה אקולוגית, המדגישה את ההשתתפות בסביבות החיים הטבעיות של המטופל. על פי תפיסה זו , "המציאות" הנה תוצר של קליטה חושית ( Perception ) ושל התנסות אנושית סובייקטיבית . העיקרון המרכזי בתפיסה האקולוגית, מחייב התנסות והשתתפות בסביבה, תוך אינטראקציה מתמדת- "אינטראקציה" במובן של תלות וזיקה הדדית בין המרכיבים השונים בעולם (קייני 2006). גישות אקולוגיות להתערבות אינטגרטיבית, מבקשות להתייחס באופן מפורש ליחסי הגומלין בין הילד והסביבה, תוך התחשבות באינטראקציה עמו וברצון המשפחה (פריזנט וווטרבי,2003). גם ארגון הבריאות הבינלאומי מדגיש את היכולת להשתלבות בפעילויות היומיום ובתחומי החיים השונים המצופים מהאדם (ICF, 2011).
מהלך קליני: מעצם טבעה, מאפשרת העבודה בתוך מערכת החינוך ביתר קלות, את יישום המודל המוצג. לקלינאי התקשורת במערכת החינוך נגישות ויכולת לבצע התערבות בסביבה הלימודית הטבעית- הגן או בית הספר, של המטופל – התלמיד. הסביבה הלימודית מזמנת אינטראקציה עם אנשי החינוך, המטפלים השונים, המשפחה, חברת הילדים וכמובן התלמיד עצמו. כמו כן, היא מזמנת את האפשרות לצפות בתלמיד, לבצע התערבות ולהשפיע על תפקודו, במהלך פעילויות היומיום שהוא מבצע בכיתה, בחצר, בזמן ארוחה או משחק עם חבריו.
בסימפוזיון יוצגו דרכים שונות ליישום עבודת הקלינאי על פי הגישות האקולוגיות בתוך מערכת החינוך, והיתרונות שמאפשרת העבודה בסביבה זו, לקידום התלמידים.
תוצג בנייה של תכנית לימודים ציוותית בגנים התפתחותיים במתי"א על פי מיפוי של ארבעה תחומי עיסוק התואמים את גיל הגן (השתתפות בפעילויות יומיום והתנהגות מסתגלת, השתתפות חברתית-תקשורתית, השתתפות בלמידה והשתתפות במשחק, יצירה ופנאי.) המיפוי לפי תחומי העיסוק – מזמין התייחסות כוללנית מותאם למציאות הטבעית של הילד, וממוקד תפקוד.
תוצג התוכנית "בא ברשת" – תכנית המתייחסת למרכיבים של איתור, הבנה, הרחבה ושימור של אוצר מילים הנלמד. התוכנית מאפשרת לקלינאי התקשורת ללוות ולסייע בהטמעה של אוצר מילים בכל תחומי הלמידה. בתוכנית נעשה שימוש בידע מושכל (ולא אינטואיטיבי), המתאים לידע התפתחותי, והיא מתאימה לתוכנית הלשונית של משרד החינוך. יוצג יישום התוכנית בבית ספר ממ"ד הראל, אשר הפך את השיח על אוצר המילים לשיח כיתתי ובית ספרי ולא מיומנות מבודדת המתרחשת בטיפול של קלינאית התקשורת. התוכנית מותאמת לכלל תלמידי הכיתה כולל התלמידים המתקשים.
יוצג תיאור מקרה של עבודה קבוצתית-תקשורתית בגן תקשורת, הנקראת "קבוצת חמשת החושים" - תכנית אשר מתנהלת לאורך שנת הלימודים ונערכת בשיתוף פעולה מלא בין קלינאי התקשורת, מנתחת ההתנהגות והצוות החינוכי של הגן.
סיכום: אנו במערכת החינוך, רואים חשיבות רבה לעבודתם של קלינאי התקשורת על פי הגישה האקולוגיות, המאפשרת אינטראקציה יומיומית בסביבתו הטבעית של התלמיד. הטיפול בסביבה הבית ספרית/גנית מזמן ביתר טבעיות את שיתופי הפעולה – עם הצוות החינוכי, הטיפולי, המשפחה והחברה של התלמיד, תוך שימת דגש על תפקודו של התלמיד והשתתפותו בתחומי החיים השונים.





.abstract-title-en_1 { direction="left"; }



Powered by Eventact EMS