היכולת להבין אמונות, דעות ורגשות של האחר (Theory of Mind (ToM מתחילה להתפתח בילדות המוקדמת וממשיכה להשתכלל במהלך החיים. קיימים אתגרים רבים בהערכת ToM אצל אנשים עם אוטיזם. ראשית, משימות סטנדרטיות של ToM בכלי האבחון השונים כוללות בעיקר מטלות של הבנת אמונות שגויות `false belief`)) ונמדדות באופן דיכוטומי (עובר/נכשל) מבלי להעריך את מידת ההתפתחות בגילאים שונים. כמו כן, ברבים מהכלים הקיימים חסר מדרג קושי של המשימות כך שמתקבל `אפקט תיקרה` בגילאים צעירים יחסית, המפריע להערכה נכונה של TOM אצל מתבגרים ומבוגרים בתפקוד בינוני-עד גבוה. מאידך, קיים גם קושי בהערכת יכולות ToM אצל אנשים עם אוטיזם בתפקוד נמוך מאחר וביצוע במשימות אלו דורש רמה קוגניטיבית ושפתית מספקת. בנוסף, למרות שמשימות ToM אמורות להעיד על תפקוד חברתי, הן לא תמיד משקפות תפקוד בדילמות חברתיות יום יומיות.
מבחן ה- Theory of Mind Inventory (TOMI) של החוקרות (2011) Prelock & Hutchins נועד לענות על הבעיות בהערכת TOM שצוינו לעיל והוא מתאים לנבדקים מגיל 3 ועד גיל 17. את מבחן ה TOMI מלווה שאלון הכולל 48 אמירות המלוות ברצף אפשרי של (חמש) תשובות החל מ`בוודאות לא` ל`בוודאות כן` עם נקודת אמצע `לא בטוח`. ההורה מתבקש ל לקרוא כל אימרה ולמלא את השאלון בהתאם לידע של ילדו על ToM תוך ציון דרגת הביטחון לכך שהאמרה נכונה או לא.
בהרצאה זו יוצג שאלון ה- TOMI אשר תורגם לעברית ובימים אלה מועבר לילדים על הספקטרום האוטיסטי ולילדים עם התפתחות טיפוסית. השאלון עונה על הצורך בשאלון הורים מדיד בעברית להערכת יכולותTOM והוא יכול להתאים להערכת ילדים ומתבגרים עם אוטיזם בגילאים שונים וברמות תפקודיות שונות (שפתיות וקוגניטיביות).