השימוש בתוספי תזונה בילדים מאושפזים

עדי אורן מיכאל גולדמן הילה בהט מתתיהו ברקוביץ
מרכז רפואי "אסף הרופא" מסונף לפקולטה לרפואה על שם סאקלר, אוניברסיטת תל אביב, חטיבת הילדים

רקע: תוספי תזונה הינם מוצרים הניתנים למטרות רפואיות וכוללים צמחים, ויטמינים, מינרלים, מטבוליטים ותכשירים הומיאופתיים. תוספי התזונה אינם נדרשים להוכחת יעילות ובטיחות. תוספי תזונה שונים עלולים לגרום לתופעות לוואי ואינטראקציות עם תרופות אחרות. השימוש בהם עלול לעכב את האבחנה של הילד המאושפז או אף להוביל לאבחנה שגויה.

מטרת המחקר: 1)לתאר את שכיחות השימוש בתוספי תזונה בקרב ילדים המאושפזים במחלקת ילדים. 2)לברר מהי מידת התשאול והתיעוד בתיק הרפואי של השימוש בתוספי התזונה השונים.

שיטות: מחקר פרוספקטיבי שכלל שאלון שניתן להורים לילדים המאושפזים במחלקת ילדים בבי"ח "אסף הרופא", ובדיקה בגיליון הרפואי של הילד אחר תיעוד של שימוש בתוספי התזונה.

תוצאות: השתתפו 146 ילדים מאושפזים, אשר הוריהם מילאו את שאלון המחקר. 53% מהילדים נטלו תוספי תזונה ותכשירים טבעיים בשנה האחרונה ו- 22.6% נטלו תוספי תזונה ותכשירים טבעיים בשבוע שקדם לאשפוז. שיעור הנטילה הגבוה ביותר היה בקבוצת הגיל בין 3 חודשים עד שלוש שנים. infantile colic וכאבי בקיעת שיניים היוו את ההתוויות השכיחות ביותר וכן את תוספי התזונה השכיחים ביותר בשימוש. רוב ההורים 58% לא מדווחים לרופא המטפל בקהילה על נטילת תוסף התזונה מתוך המחשבה כי המידע אינו רלבנטי לרופא מאחר ולא מדובר בטיפול תרופתי. ב - 96% מהמקרים המטופל לא נשאל ע"י הצוות הרפואי לגבי השימוש בתוסף התזונה, והשימוש לא מתועד בגיליון הרפואי.

מסקנות: על הרופאים בקהילה ובבתי החולים לתשאל באופן יזום לגבי השימוש בתוספי תזונה. יש לעודד הורים לשתף את הרופא בכל טיפול אשר ניתן לילדיהם ולתעד בגיליון הרפואי. מידע לא שלם בנוגע לטיפול בילד עלול להוביל להחמצה של אינטראקציות בין תרופתיות, תופעות לוואי ולעיתים גם את אבחנתו של הילד.









Powered by Eventact EMS