רקע ורציונל
משימות קליניות רבות דורשות טיפול בנפח גדול של מידע רפואי תלוי זמן לגבי חולים. ייצוג יעיל של הנתונים ושל פירושם מונע הצפה של הצוות המטפל ומאפשר להבין בקלות את משמעותם.
מקרה פרטי של התמודדות עם כמות גדולה של מידע, קורה בעת העברת חולים בין מחלקות בבית חולים. מחקרים רבים הצביעו על הבעייתיות של מכתבי העברה וכתוצאה, טיפול לא נכון, או לא יעיל. כתיבת המכתבים גם דורשת מאמץ רב מהרופאים.
פיתחנו ארכיטקטורה שתומכת בהפיכת נתונים אורכיים דיגיטליים, בעזרת ידע רפואי, לסיכום תמציתי של משמעותם בטקסט חפשי. יישמנו אותה באב-טיפוס – מערכת ,CliniText ובדקנו אותה בתחום של אשפוזים לאחר ניתוח לב חזה וטיפול בסוכרת. מחקר זה, מתאר את ההערכה המדוקדקת של המערכת בתחום הטיפול הנמרץ.
מטרת המחקר הייתה להוכיח את ישימותה של מערכת לסיכום טקסטואלי, מבוסס ידע, של תקופות ארוכות ולא מוגדרות מראש. כמו כן, להראות את היתרונות שנובעים משימוש המערכת לביצוע משימות יומיות כמו כתיבת מכתבי שחרור, ואת שיפור תהליך קבלת ההחלטות של הרופאים המקבלים את המכתב, וכך להראות את הפוטנציאל לשיפור בטיפול החולה.
הערכת מכתבי המערכת נעשתה בצורה כמותית, וכללה שלושה ממדים: (1) איכות, הכוללת קריאות, הוראות להמשך טיפול וכ"ו. (2) שלמות\דיוק. (3) פונקציונליות – תמיכה בביצוע של משימות שהוגדרו מראש, מבחינת משך זמן הקריאה ונכונות ההחלטה.
השווינו את הטקסט של Clinitext עבור 31 חולים, לטקסט המקורי שנכתב ע"י הרופאים.
תוצאות וממצאים עיקריים
מבחינת איכות, המכתבים של הרופאים היו טובים יותר (p<0.002) בשלושה מתוך ארבעה מדדים, בעיקר בגלל נתונים חסרים בבסיס הנתונים שניתן למערכת.
מבחינת שלמות, במכתבים של הרופאים חסרו פי 2.7 יותר פריטים מאשר במכתבים של CliniText ( 848/2049
לעומת 309/2049 בהתאמה).
בנוסףב-42% (13/31) מהמכתבים, מערכת ה-CliniText החמיצה מספר שווה או קטן יותר של פריטים
שהוגדרו כ"חשובים," בהשוואה לרופאים, ובכל מכתב ידני היו לפחות 2 פריטים "חשובים" שהוחמצו יחסית
לCliniText (בממוצע 5.7±7.2 ), מה שמצביע על כך שבכל המכתבים הרופא יכול היה להיעזר במכתב של CliniText
כטיוטת בסיס, על מנת להפחית את הפריטים החשובים המוחמצים.
מבחינת פונקציונליות, מכתבי CliniText אפשרו דיוק גדול יותר (p<0.001) במענה על ארבע מחמש השאלות שנשאלו שלושה רופאים שקבלו את המכתבים. הם גם קראו אותם בזמן שקצר ב- 40% מהזמן שנדרש לקריאת המכתבים הידניים (p<0.001).
מסקנות ותובנות
השימוש במערכות סיכום אוטומטי כמו CliniText כטיוטה למכתב הסופי שייכתב על ידי הרופא המטפל, עשוי להביא ליצירת מכתבים שלמים יותר ובעלי איכות ומבנה אחידים יותר, להקטין משמעותית את הזמן הנדרש לייצור מכתבי שחרור, להקטין את הזמן הדרוש לקריאתם, ולשפר את ביצועי מקבלי ההחלטות שמתבססים על מכתבי השחרור על מנת לבצע משימות שונות.
תרומה והשלכות להמשך
מערכות מסוג CliniText יכולות לעזור להוריד משמעותית את העומס הקוגניטיבי על המטפלים. מיכון תהליך כתיבת מכתבי סיכום מאפשר חיסכון בזמן ועשוי להפחית את שיעור הטעויות בעת סיכום מעקב ארוך אחרי חולים כרוניים. למערכת פוטנציאל לייעול מספר משימות שכיחות, כגון העברה של החולה בין יחידות שונות, קבלת חולה כרוני בעל היסטוריה רפואיות עשירה, ועוד.