רקע ורציונאל
מוביגייד היא מערכת תומכת החלטה שפותחה והוערכה במשך 4 השנים האחרונות במסגרת פרוייקט אירופי (http://www.mobiguide-project.eu/). מטרתה לספק לחולים ולרופאיהם המלצות evidence-based מותאמות אישית, בכל מקום וזמן ובכך לשפר את בטיחותם של חולים כרוניים. בסיס הידע של המערכת כולל קווים מנחים רפואיים (קמ"רים) ממוחשבים בשפת אסברו. המערכת מצליבה את הידע עם נתוני חולים שנאספים בזמן אמת כדי לתת התראות והמלצות. נתונים שונים עוברים אינטגרציה לתיק הרפואי האישי (PHR)של המערכת תוך שימוש בסטנדרט HL7 virtual medical record: נתונים מקופות ובתי חולים, ממכשירי ניטור ניידים שהחולה משתמש בהם בסביבתו הטבעית, סימפטומים עליהם דיווח החולה, והמלצות ואבסטרקציות שסיפקה המערכת.
החולים מקבלים מכשירי ניטור ניידים (למשל, א.ק.ג לחולי לב וגלוקומטר ומד לחץ דם לחולות בסוכרת הריון עם יתר לחץ דם (יל"ד)) המשדרים תוצאות מדידה לטלפון חכם שדרכו מקבל החולה את המלצות הטיפול. רופאים מתחברים למערכת בממשק אינטרנטי.
החידושים של המערכת כוללים:
- שיטה להתאמה אישית של ידע הקמ"רים לאירועים בחיי החולה (למשל יציאה לחופשה, שבה סדר היום אינו קבוע).
- ביזור תהליך התמיכה בהחלטות, בין מערכת תומכת החלטה מרכזית שרצה על שרת ואשר יש לה גישה לקמ"רים ולכל נתוני ה- PHR, לבין מערכת מקומית שפועלת על הטלפון החכם של החולה באופן אוטונומי גם כשאין תקשורת אינטרנטית לשרת. כמקודד בקמ"ר, המערכת המרכזית משדרת למערכת המקומית פיסות ידע מהקמ"ר בפורמאט XML שמתאימות למצבו הנוכחי של החולה. פיסות הידע כוללות גם הגדרה של תנאים שבהם השליטה צריכה לחזור למערכת המקומית. ניתן להעריך את קיום התנאים מנתונים שנאספים בזמן אמת. הביזור מאפשר חיסכון משאבים של חישובים הנערכים ע"י המערכת המקומית תוך שילוב עם ידע קמ"רי מלא ע"י המערכת המרכזית.
- שימוש ב-PHR כדי לאפשר מנגנון תקשורת אסינכרוני בין 24 מרכיבי המערכת השונים. רכיבים שונים "נרשמים" לקבל התראות מה-PHR כאשר תבניות עתיות מסוימות נרשמות ב-PHR, ובכך יכולים להגיב לאירועים.
מטרות
ניסוי ראשוני להערכת תרומתה של המערכת לטיפול בשתי אוכלוסיות חולים: 10 חולי פרפורי פרוזדורים (פ"פ) בבית חולים באיטליה ו-19 חולות בסוכרת הריון עם/בלי יל"ד בספרד. בדקנו את מידת ההיענות להמלצות המערכת ואת שביעות הרצון של החולים והרופאים.
תוצאות וממצאים עיקריים
חולי פ"פ השתמשו במערכת במשך 4.25 חודשים בממוצע ועד 8.5 חודשים, וחולות בסוכרת הריון השתמשו במערכת במשך חודשיים ועד 3 חודשים. מידת ההיענות של החולים להמלצות הניטור החשובות ביותר היה גבוה: מעל 80% עבור מדידת אק"ג לחולי פ"פ ומעל 90% למדידת רמת סוכר בדם וקטונים בשתן. המערכת גרמה לרופאים לשנות אבחנות לשני חולי פ"פ ולהתחיל מוקדם יותר בטיפול באינסולין לחולות סוכרת הריון. מבחינת שביעות הרצון, החולים ייחסו למערכת תרומה עצומה לשיפור הרגשת הביטחון שלהם.
מסקנות ותובנות
למערכת מוביגייד יכולת לשפר את בטיחותם של חולים כרוניים.
תרומה והשלכות להמשך
המשך המחקר יכלול ניסוי קליני נרחב ופיתוח מסחרי של המוצר לתחומים קליניים שונים.
הכרת תודה
מחקר זה בוצע כחלק מפרויקט MobiGuide הממומן על ידי הנציבות האירופאית, במסגרת תכנית מסגרת 7, מענק #287811.