רקע ורציונאל
שיעור ההיענות של חולים לטיפול תרופתי שנרשם להם הוא גורם מרכזי להצלחת הטיפול או לכישלונו. למרות שגורמים רבים משפיעים על הסכמת חולה ליטול תרופות, מחקרים רבים הראו שיחסי חולה-רופא ומידת האמון של חולה ברופאיו הם הגורם המשפיע ביותר על ההיענות. על כן, מפגש החולה והרופא הוא הזדמנות קריטית לשיפור ההיענות לתרופות. בפברואר 2014 הוסיפה מכבי לגיליון האלקטרוני של 2 מיליון מבוטחיה דו"ח עדכני של רכישת תרופות שנרשמו לחולה. הדו"ח מחשב את % התרופה שרכש החולה ב 6 החדשים האחרונים כש- 100% מייצגים את הכמות שנרשמה על ידי הרופא. אחוזי היענות נמוכה מובלטים בסרגל על ידי שימוש בצבע אדום. דו"ח זה איננו מוכיח אמנם שהחולה אכן נטל את התרופה, אך מאידך גיסא, תרופה שלא נקנתה-לא נלקחה. פעמים רבות הרופא איננו מודע לחוסר נטילת התרופה על ידי המטופל. סרגל רכישת תרופות אישי זה הוא בעל פוטנציאל גבוה לשיפור היענות תרופתית על ידי הצגת אחוזי היענות מדויקים לרופא בזמן הפגישה עם החולה. למיטב ידיעתנו עד כה לא תואר כלי היענות כזה בשום קונטקסט קליני רוטיני בעולם.
מטרות
מטרת המחקר הייתה להשוות את % ההיענות לרכישת תרופות לפני ואחרי הכנסתו של הסרגל לשימוש קליני ב 2014.
תוצאות וממצאים עקריים:
לצורך מחקר זה השווינו את שיעור הרכישה של סטטינים על ידי חולי מכבי לפני השימוש בסרגל (בינואר-יוני 2013) לאותה תקופה ב 2015, אחרי הכנסת סרגל ההיענות החדש. מתוך 197,185חולים שנטלו סטטינים ב- 2013 בחרנו את ה- 42,263 החולים עם היענות נמוכה, שרכשו רק 50% או פחות מן הסטטינים שנרשמו להם. שיעור ההיענות שלהם לרכישת הסטטינים בינואר-יוני 2013 עמד על 35.5%+/ 13.97. במעקב אחרי אותם חולים בינואר-יוני 2015 נמצא ששיעור ההיענות שלהם לרכישת הסטטינים הוכפלה ל- (P<0.0001) 33.55 /-+65.88 . ב- 28,858 מהם (68.3%) חלה עלייה בהיענות לרכישת הסטטינים. עלייה זו הינה משמעותית ביותר סטאטיסטית וקלינית.
מסקנות ותובנות
השימוש ב -סרגל רכישת תרופות אישי אופיין על ידי שיפור ניכר בהיענות לתרופות בקרב חולים בעלי היענות נמוכה. שילובו של הסרגל בתיק האלקטרוני של החולה הופכת אותו לכלי קליני זמין לרופא ומאפשר לזהות היענות נמוכה כמו גם את סיבותיה.
תרומה והשלכות להמשך
הכנסת סרגל רכישת תרופות אישי לשירותי בריאות מהווה תרומה רבת משקל ברמה הלאומית לשיפור בריאותם של מאות אלפי חולים שרמת היענותם לטיפול תרופתי נמוכה. בשלביו הבאים של המחקר ניתן יהיה לבדוק האם שיפור ההיענות מביא לשיפור במדדים קליניים. כמו כן חשוב יהיה ללמוד את הדינמיקה בין הרופא והחולה כדי לזהות דרכי שימוש אופטימאליים בסרגל רכישת תרופות אישי לשיפור היענות, כמו גם להבנת הסיבות להיענות נמוכה.