מחשוב המערך הניתוחי במקביל להקמת מרפאה טרום ניתוחית

יוליה לרמן גילת יחיא יפית שמש יורם וייס
מרפאה טרום ניתוחית, הדסה עין כרם

רקע
בחמש שנים אחרונות הוקמה בבית החולים "הדסה " מערכת ממוחשבת אשר מלווה את המטופל מרגע החלטת הרופא על ביצוע פרוצדורה ועד ליציאתו מחדר ניתוח. יחד עם בניית מערך ממחושב זה נפתח עידן חדש בהכנת המטופל לניתוח. השיטה ברגע החלטת ההרופא המנתח על הצורך בניתוח, המטופל נרשם במערכת "חני"ת". הרופא המנתח ממלא את כל הפרטים הרלוונטים הנדרשים להכנה מיטבית,כגון: הערכת מרדים, בדיקות נדרשות לקראת הניתוח, דחיפות הניתוח, ציוד נדרש, ועוד. ישנו מעקב צמוד ושקוף למנתח, לצוות הרדמה, להנהלת בית החולים ולכל איש צוות בבית החולים אשר שותף להכנת המטופל לניתוח. בכל רגע ניתן לדעת את שלב המוכנות של המטופל ולפי זה לקדמו. כשבועיים לפני מועד הניתוח המטופל מוזמן לביקור במרפאה טרום ניתוחית. המטופל מגיע עם כל תוצאות הבדיקות אשר נדרש לבצע. הצוות הסיעודי והרפואי (הרדמה, כירורגיה) מגיעים אל המטופל אל המרפאה: תוך זמן קצר מבוצעות קבלה סיעודית ורפואית, הערכה של רופא מרדים והמטופל מקבל הסבר מלא על תהליך ההכנה לניתוח, הניתוח, האשפוז וכבר אז גם דגשים לקראת השחרור והחזרה לשגרה. בסיום תהליך ההכנה לניתוח ומתן אישור של המרפאה הקדם ניתוחית, מועבר מידע ישירות לחדר ניתוח דרך מערכת החני"ת וניתן להכניסו לתוכנית הניתוחים. השיבוץ מבוצע במערכת ושקוף לכל הנוגעים בטיפול . במידה והמטופל לא אושר לניתוח במרפאה, נשלח מייל למנתח עם הסבר ובירור נדרש. ביום הניתוח המערכת מאפשרת למלא את כל הפרטים הרלוונטים אודות הניתוח כגון :צוות, מכשור, זמנים, ועוד. באמצעות המערכת ניתן לדווח על הציוד שהיה בשימוש במהלך הניתוח וכן על הבדיקות שנשלחו. גם משפחת המטופל מקבלת דיווח על מהלך הניתוח באמצעות מסך ממוחשב בחדר משפחות ו- SMS בסוף הניתוח. השימוש במערכת החני"ת מאפשר בכל רגע שליפת נתונים ועיבוד מידע על פי שאלות וצרכים של בית החולים. במטרה לבדוק את יעילות המרפאה הטרום ניתוחית בוצע מחקר בעזרת שליפת נתונים ממערכת.
הממצאים
• ל- 890 ( 20.8%) מהמטופלים בזמן ביקורם במרפאה הטרום ניתוחית, התגלה צורך בבירור נוסף והניתוח נדחה
• שיעור ביטולי ניתוחים ביום ההכנה במרפאה כשבועיים לפני הניתוח כ 0.47% . כמחצית מסיבה "אין צורך בניתוח"
• שיעור ביטולי הניתוחים יום לפני הניתוח בזמן סגירת תוכנית הניתוחים כ 1.05% מסיבות מגוונות - מטופל לא רוצה לבצע את הניתוח או שאינו מרגיש טוב או סיבות אדמיניסטרטיביות של בית החולים
• שיעור ביטולי ניתוחים אלקטיביים בחדר ניתוח מרכזי 0.53% - רובם מסיבה של החמרה במחלה חריפה
• שיעור ביטולי הניתוחים בקרב מטופלים אשר עברו הערכה במרפאה הטרום ניתוחית 0.41% - רובם מסיבה של החמרה במחלה חריפה מסקנות אודות התוכנית הממוחשבת ופתיחת המרפאה הטרום ניתוחית ניתן להכין את המטופל כנדרש, כל המעקב מרוכז במקום אחד וממוחשב. השינוי בשיטת הכנת המטופלים לפני הניתוח ביחד עם המערכת הדיגיטלית החדשה- חני"ת גרמה לתאום ורצף בין כל הגורמים הנוגעים בתהליך הכנת המטופל. השינוי הוביל לירידה בביטול ניתוחים, הפחתת עיכובים, ירידה בביצוע בדיקות מיותרות וזאת לצד עליה בשביעות רצון המטופלים מהשירות והטיפול.









Powered by Eventact EMS