רקע ורציונאל
מערכות תומכות החלטה המבוססות על קווים מנחים רפואיים (קמ"ר) ממוחשבים (קמר"מ) מצליבות בין נתוני החולה לידע הרפואי הקיים בקמר"מ, להצגת אפשרויות הטיפול העומדות בפני הרופא. נוסף על הנתונים הרפואיים ניתן להוסיף לקמר"מ גם גורמים משניים משפיעים נוספים, כמו מחלות נילוות או גורמים אישיים, שישפרו את המלצות המערכת עבור הרופא. ארגונים רפואיים שואפים להטמיע קמר"מים מותאמים לשם שיפור וסטנדרטיזציה של ההמלצות הרפואיות. במצב הקיים, כל ארגון רפואי יוצר קמר"מ שמכיל את ידע הקמ"ר והתאמות משניות לארגון. שינוי בידע הרפואי שמקורו בקמ"ר או של הגורמים המשניים דורש עדכון הקמר"מ. בנוסף לעדכון יש לבדוק שהעדכון לא מאפשר המלצה על אופציות טיפוליות שנשללו על ידי הקמ"ר, אך נתמכות על ידי הגורמים המשניים.
מטרות
תמיכה בתהליך עדכון קמר"מ שתאפשר הפרדה של עדכון קמ"ר מעדכון גורמים משניים. כך, עידכון הקמ"ר יאפשר לכל הארגונים להשתמש בקמר"מ מעודכן אחד יחד עם הגורמים המשניים המתאימים לארגון שלהם.
שיטות
מערכת של קמר"מ שכבתי שתפריד בין ההמלצות הרפואיות להמלצות המשניות תוכל לסייע בתהליך העדכון. השכבה הראשונה תכיל את ההמלצות הרפואיות המבוססות על הקמ"ר והשכבה השנייה תכיל את השפעות הגורמים המשניים על ההמלצות. בזמן הרצת הקמר"מ יאוחדו השכבות ליצירת מערכת החלטה מאוחדת.
על מנת להשוות בין תהליך עדכון הקמר"מ בשיטה הקיימת (עדכון עבור כל מרכז רפואי בנפרד) לעדכון במודל השכבתי (עדכון השכבה הרלוונטית בלבד) ביצענו ניסוי עדכון קמר"מ. בשלב הראשון מידלנו קמ"ר לטיפול באסטמה משנת 2010 תוך שימוש בשפת הקמר"מים PROforma, שהיא שיטת ייצוג ידע פורמאלית לפיתוח וביצוע של הנחיות קליניות. את המודל התאמנו, באמצעות הוספת גורמים אישיים, עבור שני מרכזים רפואיים ליצירת שני קמר"מים, מותאמים לכל מרכז רפואי. עדכון המודלים התבסס על שינויים שנערכו בקמ"ר בשנת 2012. הניסוי כלל 32 סטודנטים מתקדמים בחוג למערכות מידע, שחולקו לשתי קבוצות מתואמות. הקבוצה הראשונה (קבוצה א` – לא שכבתי) התבקשה לעדכן קמר"מ מותאם למרכז רפואי ולקבוצה השנייה (קבוצה ב`) הוצג המודל השכבתי שכולל קמר"מ קליני ושני קמר"מים מקומיים משניים. שתי הקבוצות התבקשו לעדכן את שכבת המידע הקליני של הקמר"מ. התוצאות נבדקו להשוואת זמן העדכון ואיכותו (במונחי מספרי וסוגי שגיאות). העדכונים כללו שינוי פרמטרים, עדכון ארגומנטים ועדכון החלטות. בשל השוני בין המודלים, סטודנטים מקבוצה א` שינו את המודל המתואם ואילו סטודנטים מקבוצה ב` נדרשו לבצע את כל השינויים בקמר"מ הקליני בלבד.
תוצאות וממצאים עיקריים
מתוצאות הניסוי עלה כי הזמן הממוצע לעדכון קמר"מ של קבוצה א` היה גבוה באופן מובהק מזמן קבוצה ב`. לעומת זאת הציון של שינוי פרמטרים ועדכון יעדים בשתי הקבוצות הינו דומה. אולם הציון של עדכון ארגומנטים והחלטות של קבוצה א` היו נמוכים בצורה מובהקת מכל ציוני איכות העדכון של קבוצה ב`.
מסקנות ותובנות
תוצאות הניסוי מראות שהמודל השכבתי חוסך זמן ומפחית טעויות.
תרומה והשלכות להמשך
על בסיס תוצאות הניסוי שעסק בהתאמה לוקלית שמתייחסת לגורמים אישיים בלבד ניתן להמשיך ולבנות מודלים מורחבים הכוללים בשכבה השנייה גורמים אחרים כגון מחלות נילוות, וכן שוני בין מרכזים רפואיים מבחינת תנאי עבודה , ציוד ומומחיות.