השימוש בתיק-הרפואי-הממוחשב בקהילה כמפתח לקבלת החלטות של מטופלים באשר לניהול מצבם הבריאותי

שירלי בר-לב דיצה ביימל עמית רכבי
הנדסת תעשייה וניהול, המרכז האקדמי רופין

רקע ורציונל

בשנים האחרונות הפעילו קופות-החולים מערך מתקדם של תיקים רפואיים ממוחשבים העומדים לרשות חברי הקופה באמצעות האינטרנט, ולאחרונה גם באמצעות אפליקציות בטלפונים חכמים. השקעת המשאבים העצומה במיזם התיק הרפואי הממוחשב בקהילה, מעידה על מגמה ברורה של הנגשת המידע הרפואי למטופלים - צרכני הבריאות.

הנגשת המידע למטופלים כרוכה בתפישה של המטופל כשותף פעיל בהליך האבחוני ובקבלת ההחלטות הנוגעות לבריאותו. נשאלת השאלה האם וכיצד הנגשתו של המידע הרפואי משפיעה על קבלת ההחלטות של המטופל?

מחקרים מזהירים כי זמינות המידע אינה מבטיחה שהמטופלים ישתמשו בו בצורה מיטבית ויפעלו בהתאם למידע זה. חוסר הוודאות לגבי השפעת המידע הרפואי על פעולות המשתמש גובר כאשר המידע הרפואי הינו עמום, רב משמעי, מעורר חשש או חרדה. מהי השפעת זמינות המידע, ואופן הצגתו למטופל, על קבלת ההחלטות של מטופלים החשופים למידע זה? שאלה מרכזית זו בחקר התועלות של התיק-הרפואי-הממוחשב, עומדת במרכז המחקר שלנו.

מטרות המחקר

לבחון את השפעת ההצגה של מידע רפואי על קבלת ההחלטות של המטופלים הנוגעות לניהול מצבם הבריאותי.
לבחון את השפעת ההצגה של מידע רפואי על הפרשנות שתינתן למידע הרפואי, בעיקר על תפיסת החומרה של הבעיה הרפואית והצעדים שיש לנקוט.
השערות המחקר

מידע רפואי הכולל התייחסות למידע נוסף (היסטורית מטופל, נורמה באוכלוסייה) מעודד קבלת החלטות מתונות יותר ממידע רפואי הניתן כמספר ללא מישור התייחסות.
מידע רפואי המוצג במספר אופנים מעודד קבלת החלטות מתונות יותר ממידע רפואי המוצג באופן אחד בלבד.
מידע המוצג באמצעות סימון ויזואלי בולט (צביעת נתונים חריגים באדום, סימון חריגה מטווח) מעודד קבלת החלטות הכרוכות בפעולה מיידית/בזמן הקרוב, יותר ממידע רפואי המוצג ללא סימון זה.
שיטות מחקר

בנינו שאלון המורכב מארבעה חלקים: 1. מאפיינים דמוגרפים 2. רמת שימושים בתיק-הרפואי-הממוחשב שמציעות קופות החולים השונות 3. רמת שימושים בשירותי הבריאות בקהילה. 4. עשרה תסריטים הכוללים תוצאות של בדיקות מעבדה המוצגות בדרכים שונות ומדמות מגוון מצבים בריאותיים. בסיום כל תסריט מתבקש המשיב לציין את אופן התנהגותו כתגובה לתוצאות הבדיקה (איור 1). קישור לשאלון יופץ למאות משתתפים מרקעים שונים. הסקר אנונימי ושיטת הדגימה היא כדור שלג.

איור 1: תסריט המופיע בשאלון

דיון

עיקר המחקרים העוסקים בקשר שבין מידע ומעורבות בקבלת-החלטות נעשה בקרב חולים כרוניים. מחקר זה בוחן את ההתייחסות למידע הרפואי בקרב האוכלוסייה הכללית ומתמקד באופן הצגת המידע והשפעתו על קבלת ההחלטות הבריאותיות של הפרט. תועלתו העיקרית של המחקר תהיה בהבנת ההשפעה הזו והתאמת אופן הצגת המידע הרפואי ליכולתו של הפרט לצרוך מידע זה ולפעול על בסיסו בצורה ראויה. אנו סבורים כי שינוי מזערי באופן הצגת המידע, עשוי לגרום לשיפור אמיתי בקבלת ההחלטות ברמת הפרט. מכיוון שמידע זה מופץ למאות אלפי משתמשים באתר האינטרנט ובאפליקציה של קופת-החולים, שינוי הצגת המידע עשוי להוביל לשינוי דפוסי ההתנהגות מול מערכת הבריאות ברמת הקהילה כולה. המחקר מתווסף לשורה של מחקרים העוסקים במעבר מרפואה המתמקדת באוכלוסיות, לרפואה המתמקדת ביחיד ובשירותים המותאמים לו, תוך שהיא הופכת את מקבל השרות לשותף אחראי ופעיל בקבלת ההחלטות באשר למצבו הבריאותי.









Powered by Eventact EMS