רקע
מידע אודות אשפוזים ופניות למלר"ד נאסף ונאגר במשרד הבריאות מבתי החולים. עיבוד הנתונים מהווה בסיס למידע לאומי והשוואתי המשמש לקביעת מדיניות, הקצאת משאבים ולהשוואות בינלאומיות המתפרסמות ומשמשות גם למחקר. איכות המידע הינה בעלת חשיבות מהמעלה הראשונה. היות והמידע מבוסס על הרישום בארגונים שונים, יש חשיבות רבה בשימוש במאגר בצורה נבונה על מנת למקסם את המידע להפקה.
ב מאגרי מידע רפואיים גדולים יש שני מרכיבים לאיכות המידע: האחד תלוי בגורם האוסף ומעבד את המידע, האחראי לאיגור, השלמה והצלבת המידע ממקסימום המקורות הנתונים לרשותו. השני תלוי כמובן במוסרי המידע – באיכות ובאמינות המידע הנרשם בנקודות הקצה, דהיינו בבתי החולים.
מטרה
לבחון את שיטת מקסום המידע במאגר האשפוזים ולבחון את איכות המידע הנרשם במוסדות המדווחים.
שיטות
כ -case study בחרנו אשפוזים בעקבות פגיעות חיצוניות .
בחנו את כל מקורות המידע האפשריים לאיתור מקרים של פגיעות חיצוניות, הן במאגר האשפוזים והן במאגר הביקורים במלר"ד. מקורות המידע שנמצאו הינם: קידוד סיבת הכניסה, אבחנות של פגיעה חיצונית על פי ICD ונסיבת הפגיעה (לפי ECODE). הצלבנו את המידע על האשפוזים עם הגדרות אלו למידע שנרשם במאגר הביקורים במלר"ד על פי אותם פרמטרים.
תוצאות
הצלחנו לאתר מעל מאה אלף מקרים עם פגיעה חיצונית בשנת 2013 על פי קודי האבחנות (לפי ICD9), שנרשמו במהלך האשפוז. אחרי השלמת המידע בשימוש בפרמטרים הנוספים – סיבת כניסה ונסיבות הפגיעה, וכן ע"י הצלבת המידע עם מאגר הביקורים במלר"ד, הצלחנו להרחיב את סך המקרים בכ 25%.
במצב אידיאלי, היינו מצפים לתאימות מקסימלית בין רישום אבחנה של פגיעה חיצונית, רישום סיבת כניסה נכונה ונסיבת הפגיעה, הן באשפוז והן במלר"ד. בפועל מצאנו כי התאימות משתנה בין הפרמטרים, ובין הרישום במלר"ד לעומת הרישום באשפוז, ובין המוסדות השונים, אותם נדגים בהצגה.
מסקנה
עיבודים של BIG DATA ושימוש במאגרי מידע מורכבים נשענים על רישום מהימן של הנתונים בנקודות הקצה בזמן אמת, במקרה שלנו בבתי החולים. מקרה בוחן זה מדגים את החשיבות בהתייחסות ובשיפור מתמיד של איכות המידע. איכות הנתונים המדווחים קשור קשר הדוק להפקת מידע אמין ויעיל.