רקע ורציונאל
חולים כרוניים מורכבים מהווים אוכלוסיות יעד לטיפול יזום. הטיפול התרופתי הניתן בתחלואה מרובה מסתכם בריבוי תרופות פעילות והינו קריטי באיזון ומניעת החמרות. במצבי פוליפארמסי ההיענות לטיפול תרופתי יורדת לאורך זמן ומכאן המאמצים המושקעים בפיתוח עזרים לשמירה על היענות.
מרכז טלה בריאות של מכבי מהווה פלטפורמה לשימוש בטכנולוגיות חדשניות כחלק אינטגרלי מניהול הטיפול השוטף. במרכז נעשה שימוש בסנסור מסוג ארגונית תרופות משדרת במטרה להגביר את ההיענות לטיפול תרופתי בקרב אוכלוסיית המטופלים. עד כה, קיים מעט מידע מוכח על יתרון השימוש בארגונית תרופות משדרת ככלי להעלאת היענות לטיפול תרופתי על פני התערבויות אחרות.
מטרות ואוכלוסיית יעד
מטרת הפרויקט הינה הערכת ההשפעה של השימוש בסנסור על ההיענות לטיפול התרופתי.
אנו מניחים כי שימוש המטופלים בסנסור יוביל לעליה בהיענות לטיפול תרופתי ואף לצמצום אשפוזים.
אוכלוסיית היעד תכלול 150 מטופלי מומה בו זמנית על פי התנאים הבאים:
- פוליפארמסי - צריכת תרופות של בין 5-8 ליום להוציא ויטמינים, טיפות ותוספי מזון.
- היענות נמוכה לטיפול (נמוכה מ- 50%) בלפחות 2-3 תרופות ומעלה.
שיטה ותוצאות ביניים
הסנסור
הארגונית מחולקת לשבעה ימים בשבוע וארבעה זמני נטילה ביום. הסנסור בעל יכולת שידור התראות הן למטופל/מטפל עיקרי במכשיר עצמו או בהודעות לניידים. כמו כן, נתוני התראות אלה מסונכרנות לתיק הרפואי.
ניתן לראות את ההתראות בזמן אמת או בכניסה יזומה לתיק. מלכתחילה הוחלט כי המטופל/מטפל עיקרי יקבלו את ההתראות בזמן אמת וצוות המוקד יצפה בנתונים בצורה יזומה בלבד.
ההתערבות
השימוש בארגונית כולל מספר שלבים:
הכנה: טרום הכנסת הסנסור מבוצע טיוב של תכנית הטיפול התרופתי על ידי רופא מטפל בשילוב רוקחת קלינית. בהמשך, משויך הסנסור למטופל ומכויל על פי תכנית טיפול תרופתי פרטנית ונקבעים אנשי הקשר לקבלת ההתראות לנייד.
מסירת המכשיר: מבוצע ביקור בית של אחות המוקד במהלכו ניתן הסבר הן על הטיפול התרופתי והן על השימוש בטכנולוגיה. לאור העובדה כי נושא ההתראות מהסנסור אינו נראה בזמן אמת על ידי הצוות המטפל, מושם דגש בהדרכת המטופל על מצבים חריגים הקשורים לשימוש בטכנולוגיה, הטיפול התרופתי ולמצבו הבריאותי.
הטמעה ומעקב: מבוצע מעקב יזום אחר קבלת שידור הנתונים אחת לשבוע במהלך החודש הראשון להכנסת המכשיר ובהמשך – אחת לחודש כאשר בכל מפגש וירטואלי מוטמע נושא השימוש בטכנולוגיה.
מסקנות ותובנות ביניים
היענות לטיפול תיבחן באמצעות שימוש במדד ארגוני המייצג רכישת תרופות של המטופלים בסולם מ- 0 עד 100% כאשר היענות גבוהה מוגדרת כ- 70% ומעלה. תיערך השוואה בין רמת ההיענות לפני מסירת המכשיר ולאחריו.
מתחילת הפרויקט בוצעו כ-77 התקנות – כ- 72% מתוכן ללא תקלות. ביתר המקרים הארגוניות הוחזרו מסיבות שונות כאשר העיקריות שביניהן- יכולת טכנית ירודה של המטופלים וקושי פיזי בהוצאת תרופות מהתא.
לאחר התקנת מחצית מן הארגוניות מסתמן כי התאמת הטכנולוגיה לאוכלוסיית היעד הינה חשובה.
השימוש בארגונית כ"תזכורן" ללא השפעה ממשית על הרכיב המוטיבציוני. לפיכך, יש להיעזר בה כחלק מניהול טיפול.
תרומה והשלכות להמשך
לאחר בחינת יעילות ההתערבות במהלך יולי 2016 תתקבל החלטה על הטמעת שימוש בטכנולוגיה זו באוכלוסיות נוספות.