רקע: טיפול פוטודינמי עם TOOKAD® (VTP-TOOKAD) הוא טיפול חדשני לסרטן הערמונית. דיווחים קודמים התמקדו בשימוש בטכנולוגיה זו על ידי ביצוע המי-אבלציה של אונה שלמה בערמונית.
מטרה: לבחון את ההיתכנות של טיפול ממוקד בסרטן ערמונית באמצעות טכנולוגיית VTP-TOOKAD בהכוונה על-ידי מערכת פיוז`ן MRI-US טרנס-פריניאלית.
תכנון מחקר ומשתתפים: ערכנו מחקר ראשוני על 15 גברים בעלי גידול סרטני שאותר באמצעות mpMRI, שעברו טיפול ממוקד בVTP-TOOKAD בשנת 2016. מערכת פיוז`ן MRI-US (Biojet, DK technologies) שימשה להעברת נתונים על מיקום הגידול והכוונת הטיפול.
מדידות התוצאה: מדדנו את התוצאות הבאות: היתכנות הטיפול הממוקד, דיוק הפעולה (באמצעות MRI שבועיים לאחר הטיפול), כמות הסיבים האופטיים שנעשה בהם שימוש בניתוח, וכן הערכה של זיקפה ואיכות מתן השתן חודש לאחר הניתוח.
תוצאות: כל הטיפולים הושלמו בהצלחה ללא סיבוכים תוך כדי או לאחר הניתוח. תמונות הMRI התמזגו בהצלחה בזמן אמת לUS ואפשרו טיפול ממוקד בנגע. השתמשנו בחציון של 6 סיבים אופטיים (טווח 4-8) לעומת 13 (טווח 7-15) הדרושים להמי-אבלציה (p <0.05). כתוצאה, זמן הניתוח קוצר ל90 דקות בממוצע לעומת 300 דקות בהמי-אבלציה. סריקות MRI לאחר הטיפול הראו כי אבלציה ממוקדת הושגה. לאחר חודש השינוי החציוני ב- IPSSהיה 0.5 והשינוי החציוני בIIEF היה 1. היות ומדובר בתוצאות ראשוניות, לא בוצעו עדיין ביופסיות שלאחר הטיפול.
מסקנות: במחקר זה הדגמנו באופן ראשוני כי ניתן להשתמש במערכת הפיוזן לצורך טיפולי ולא רק אבחנתי. השימוש במערכת פיוז`ן במהלך טיפול ב-VTP-TOOKAD אפשר למקד הטיפול ובכך להקטין את הצורך בפגיעה באונה שלמה של הערמונית. התוצאות הפונקציונאליות והאבלטיביות קצרות הטווח הן מבטיחות. מעקב אחר החולים יכלול ביופסיה לאחר 6-9 חודשים על מנת שנוכל להעריך את התוצאה מבחינה אונקולוגית.