הדרכת הורים באמצעות הסבר ותיעוד ויזואלי – האם זה מפחית את רמת החרדה ומשפר את תוצאות הניתוח?

שחר רותם 1 בוריס צ'רטין 1 גלית אברהם 1 מיכל דרמון 2 גנאדי לב 2 סטניסלב קוצ'רוב 1
1אורולוגיה של הילד, מרכז רפואי שערי צדק
2חדר ניתוח, מרכז רפואי שערי צדק

מטרה:

לבדוק האם הדרכת הורים, באמצעות אלבום תמונות המתארות את שלבי ההחלמה לאחר הניתוח, עשויה להפחית את רמת החרדה ולהשפיע על מספר הפניות לחדר מיון ועל מספר הפניות הטלפוניות המתקבלות בעקבות הניתוח.

חולים ושיטות:

עם קבלת האישור מוועדת האתיקה המוסדית, מאפריל 2014 עד יוני 2016, למחקר גויסו הורים של 114 ילדים המועמדים לפרוצדורה ניתוחית. כל ההורים תודרכו ע"י צוות סיעודי ביום קבלתם במרפאת טרום ניתוח. באופן אקראי, ההורים חולקו לשתי קבוצות: קבוצה ראשונה מנתה 59 הורים שקיבלו הדרכה נוספת עם הצגת אלבום תמונות וקבוצה שניה מנתה 55 הורים שקיבלו הדרכה שגרתית ללא הצגת אלבום תמונות. בעבודה נכללנו הורים לילדים המועמדים לניתוחי פין, מפשעה וכליה. לא כללנו הורים לילדים עם רקע רפואי קודם באותו איבר. ההורים נדרשו למלא שאלון רמת החרדה (APAIS) לפני ואחרי הניתוח, נשאלו טלפונית אודות פניה לחדר מיון ויצירת קשר טלפוני עם הצוות במחלקה לאחר הניתוח, כמו כן נדרשו להשיב לשאלות העוסקות בשביעות רצון באשר להדרכה.

התוצאות:

33 הורים מקבוצה ראשונה ו-31 הורים מקבוצה שניה השלימו את מטרת המחקר.

לא נמצא הבדל סטטיסטי באשר למצב החרדה בין הקבוצות לפני ואחרי ניתוח לפי APAIS (p=0.88), במרכיב חרדה מהרדמה (A) (p=0.12/p=0.71), ממרכיב חרדה מהניתוח (S) (p=0.12/p=0.71), משביעות הרצון מהמידע שקיבלו (p=0.51/p=0.38) ובציון חרדה המשולב (C) (p=0.51/p=0.64) בהתאמה. 2 חולים (6.6%) מקבוצה ראשונה ו-6 חולים (18.6%) מקבוצה שניה פנו לחדר מיון, 3 חולים (9.9%) מקבוצה ראשונה וחולה אחד (3.1%) מקבוצה שניה יצר קשר טלפוני עם צוות המחלקה לאחר הניתוח.

מסקנה:

לא מצאנו יתרון בשיטת הדרכת ההורים המלווה בתמונות מבחינת רמת החרדה סביב הניתוח. כן ניתן להבחין במספר מועט של פניות לחדר מיון, לעומת פניות רבות באמצעות קשר טלפוני. רוב ההורים משתי הקבוצות הביעו שביעות רצון מעצם ההדרכה הסיעודית והדגישו את חשיבותה, חלק לא מבוטל מההורים אינם מעוניינים בהדרכה המלווה בהצגת תמונות.









Powered by Eventact EMS