"Take the Finest Spices..." ("Besamim") (Exod 30:23), "Take Sweet Spices.." ("Samim") (Exod 30: 34): The Mystery of Perfumes and Drugs in Holy Anointment Oil and Sacred Incense

מירי ברומר
המכון ללימודי ים, אוניברסיטת חיפה

בתנ"ך כמסמך דתי, יש אך מעט עדויות לעומק הידע בתרופות ואזכור מרומז בלבד לחומרים אופיאטיים, נרקוטיים, וגורמי הזיות. המרשמים הישראליים היחידים הזמינים לנו היום, אלה המצווים על הרכבת שמן המשחה והקטורת הקדושה בשמות ל`, הם עדויות ברורות לכך שהישראלים ידעו את אומנות הכימיה של הרוקחות על כל חוקיה בהרכבת הסמים, הבשמים ודרך השימוש בהם. צורת מרשמים אלה מראה דמיון רב לטקסטים רפואיים שנמצאו במסופוטמיה ובמצרים ומאוחר יותר בספרות הקלאסית. בכולם מודגש: הצורך ב"מעשה רוקח". ניתנים שמות המרכיבים, פרטי משקל או נפח, שיטת ההכנה ואף רצף ההרכבה. ברבים מהם מופיע שימוש במרכיבים דומים.

במחקר זה תעלינה לדיון השאלות הבאות: (1). מדוע מודגש ההבדל בין (הבשמים spices, perfume) להכנת שמן המשחה לבין הסמים (drugs) להכנת הקטורת? מה ההבדל בין סמים לבשמים? (2).מדוע השתמשו בתערובת של מרכיבים, שחלקם הובאו ממרחקים, במיוחד כשמדובר בתערובת שמרכיבה את הקטורת? . חלק מהצמחים האלה, אף אינם בעלי ריח נעים כל כך בהשוואה ללבונה ששמשה כקטורת בעצמה אך גם מופיעה ברשימת ההכנה לתערובת הקטורת מופרדת מיתר החומרים?(שמ` ל34). (3) מדוע השימוש בשמן משחת הקודש והקטורת הקדושה תופסים מקום כה נכבד בתורה? השמן נמשח על המשכן וכליו ועל המשרתים בקודש והקטורת מועלית באופן קבוע פעמים ביום במקדש, בטקסים, בחגים, ובכל העלאת קורבן. הנימוק, שנמצא גם בכתבים עתיקים כמו עלילות גלגמש הוא, שריח הניחוח מרגיע את חרון אף ה` . האומנם רק את האל הוא מרגיע? או שעיקר מטרתו להשפיע בבחינת "אופיום להמונים"? המדע, מאפשר לנו לחקור את תכונות הצמחים. תגליותיו ופתרונותיו לסודות העתיקים, מאפשרים לנו לנסות ולפענח את סוד הסמים והבשמים ואולי לענות על השאלות העומדות בפנינו.









Powered by Eventact EMS