Menachem Azaria da Fano`s Introductions to Sefer Pelach ha-Rimon: The Aim of the Work and da Fano`s Attitudes towards Cordovero and Luria

Noam Lev-El
החוג למחשבת ישראל, האוניברסיטה העברית בירושלים

ספר `פלח הרמון` לר` מנחם עזריה [רמ"ע] מפאנו (1548–1620) הוא קיצור של ספר `פרדס רימונים` לר` משה קורדובירו (רמ"ק, 1570-1522). הספר מוכר לנו בשתי מהדורות: הראשונה בכתב-יד (המכיל הערות של רמ"ע עצמו), אותו התחיל לכתוב רמ"ע בשנת 1575 לערך, המהדורה השנייה היא זו שבדפוסים. לכל אחת מהמהדורות הקדמה שונה; בהרצאתי אדון ואשווה בין שתיהן ואתמקד בשני נושאים: מטרת החיבור, וכן היחס לקבלות הרמ"ק ור` יצחק לוריא (האר"י, 1534–1572).

בהקדמות חושף רמ"ע מעט מכוונותיו בכתיבת הספר. דומה שמטרת החיבור דידקטית בעיקרה, ומטרתו להנגיש את פרדס רמונים הארוך והמורכב. בפלח הרמון אפשר לראות חיבור המשמש כמעין מבוא לקבלה, ולא רק קיצור לפרדס רמונים. זאת מפני שבפרדס רמונים פורס רמ"ק את תפיסתו הקבלית באופן שיטתי ומקיף, ומפני שהספר התחבר במסגרת שיעורים לקהל עם רקע חסר בקבלה.

נראה שאת ההקדמה למהדורה הראשונה כתב רמ"ע בטרם נחשף לקבלת האר"י, והוא מבטא בה הערצה גלויה לרמ"ק. מנגד, בהקדמה למהדורה השנייה, דן רמ"ע ביחס בין שיטות הרמ"ק והאר"י, כשבכוונתו אולי להצדיק את המשך הלימוד בכתבי הראשון למרות הגילוי של קבלת האחרון. אין להכחיש את התמורה הדרמטית שחלה בחייו ובהגותו של רמ"ע בעקבות המפגש עם כתבי האר"י ותלמידו ר` ישראל סרוק, שהפך לרבו המובהק. עם זאת, הקרבה הברורה בין דברי רמ"ע ובין דברי הביקורת העצמית של רמ"ק בספר `אור יקר`, בצד השבחים והאהבה שמרעיף רמ"ע על רבו הראשון, מחלישים במידה ניכרת את הטענה המחקרית השגורה בדור הקודם, כי סר לב רמ"ע מאת רמ"ק עקב לימודו ואהבתו לקבלת האר"י.

Noam Lev-El
Mr. Noam Lev-El
האוניברסיטה העברית בירושלים








Powered by Eventact EMS