מבוא ומטרות: שאת השלפוחית הלא חודרנית נוטה להישנות בשיעור גבוה. אין באפשרותנו לנבא את האם ומתי ישנה הגידול בחולה אינדיבידואלי. במחקר קודם באמצעות מודל מתמטי העלנו אפשרות כי ליחס בין הנויטרופילים ללימפוציטים (NLR) יכולת חיזוי הישנות. במחקר המשך רטרוספקטיבי מצאנו כי NLR>2.45 חוזה הישנות בדיוק של כ 85%. מטרת המחקר הנוכחי הנה לבדוק באופן פרוספקטיבי את דיוק החיזוי של הישנות באמצעות NLR.
מטופלים ושיטות: מכל מטופל שהתקבל לביצוע כריתת ממצא בשלפוחית השתן נלקחה בדיקת דם יממה לפני הניתוח. נערך מעקב פרוספקטיבי אחר כל המטופלים ונבדק זמן היותם חופשיים ממחלה או להישנות הגידול. עיבוד הנתונים נעשה באמצעות תבחין X2 עבור משתנים קטגוריים ו מבחן T עבור משתנים רציפים. ניסיון חיזוי הישנות בוצע בעזרת רגרסיה לוגיסטית.
תוצאות: במחקר משתתפים 123 מטופלים עם שאת לא פולשנית, כאשר נכון לספטמבר 16`, כ-100 מתוכם נמצאים במעקב של כשנה עד שנתיים. גילם הממוצע הינו 71 שנים. 29 חולים (23.6%) סבלו מהישנות הגידול (זמן ממוצע להישנות: 7.38 חודשים, טווח 2-17 חודשים). יחס נויטרופלים לימפוציטים גדול מ-2 (NLR>2) ושלב הגידול (Stage) נמצאו בקורלציה מובהקת עם הישנות הגידול (P=0.048 ו-P=0.038 בהתאמה). מודל חיזוי ראשוני על סמך אלה מראה סגוליות גבוהה – 96.8%. יצוין כי תבחין מקובל אחר לחיזוי הישנות - EORTC SCORE, לא הדגים הבדל מובהק בין הקבוצות במחקר זה, אך בעצמו נמצא בקורלציה עם NLR>2.
דיון ומסקנות: המודל המתמטי אותו פיתחנו אשר הביא לזיהוי NLR כגורם מנבא הישנות, נבחן כעת באופן פרוספקטיבי ומדגים את יכולתו לסייע בחיזוי הישנות גידול בחולה האינדיבידואלי. פרמטר זה נמצא מדויק יותר ממנבאי חיזוי אחרים, אם זאת יש להביע הסתייגות בשל קבוצת המחקר המצומצמת.