רקע: זיהוי של תאי גידול המרחפים בדם הפריפרי של חולים הסובלים מממאירויות תואר בסוגים שונים של גידולים,כולל במערכת האורו-גניטלית, ונמצא תחת מחקר לשימוש כסמן לאבחון גידול. על מנת לאתר את תאי הגידול יש צורך לסנן ולברור אותם מתוך כלל אוכלוסיות התאים בדם, או לסלק תאים שפירים מסביב, על מנת ולהשאיר רק אוכלוסיות תאים מצומצמת למחקר.
חומרים ושיטות: השיטה המיושמת במחלקתנו היא הפרדה אימונו-מגנטית. השיטה מבוססת על היכולת ליצור נוגדן ספציפי אליו קשור חלקיק פארא-מגנטי ולהפעילו כנגד אנטיגן הנמצא על תא המטרה. לאחר הקישור , זורמת דגימת הדם בצנרת בתנאים דומים לתנאים הפיזיולוגיים, דרך שדה מגנטי סגור. תהליך זה, הקרוי Cell enrichement process – CEP, מאפשר לסנן דגימות דם ברמת נקיון גבוהה. בעבודה הנוכחית בחנו שיטות שונות להפרדת תאים על ידי נאנו-חלקיקים ושינוי סוג השדה המגנטי.
תוצאות: במחקר זה השתתפו 10 מתנדבים בריאים אשר תרמו כ 20 מ"ל דם כל אחד. דגימת הדם נאספה במבחנות EDTA. דגימה זו הופרדה על גבי גרדיאנט צפיפות להפרדה של הלימפוציטים מהדם. סימון התאים נעשה באמצעות נוגדנים מונוקלונאליים המכילים חלקיקים פאראמגנטיים לתאים לבנים המבטאים את האנטיגן CD8. לאחר מכן הועברו התאים בתהליך ה-CEP תוך שימוש בסוגים שונים של שדה מגנטי על מנת לבחון את רמת ההומוגניות והנקיון של אוכלוסיית התאים.
מסקנות: שימוש בנאנו-חלקיקים וגרדיאנט מגנטי הביא לאחוזי הפרדה משופרים לעומת שדה מגנטי רגיל ומיקרו-חלקיקים ואיתור יותר תאי מטרה. השימוש בשדה מגנטי חזק עם גרדיאנט פנימי המושג על ידי מבנה ייחודי של המגנט הביא לקבלת דגימה אחידה כמעט בדרגת נקיון של כ-90%. ההפרדה האימונומגנטית היא כלי מחקרי ממעלה ראשונה אשר מאפשרת לנקות דגימות דם לצורך איתור תאים שונים בזרם הדם הפריפרי.