רקע: מטופלים רבים מאובחנים עם סרטן כיס השתן בהעדר גורם סיכון של עישון או גורם סיכון תעסוקתי דוגמת עבודה בתעשיית הצבעים או הדלק. בשנים האחרונות פורסמו מחקרים שקושרים בין הסיכון לסרטן שלפוחית השתן לבין זיהום אוויר. חלקיקים הנישאים באוויר (Particulate Matter) נבדלים זה מזה בגודלם ובתכונות הכימיות שלהם והם מסווגים לפי קוטרם. Ultrafine Hypothesis"” הינה תיאוריה הגורסת כי ככל שחלקיק קטן יותר, רעילותו גדלה שכן שהוא מסוגל לעבור את ההגנה המוקציליארית של מערכת הנשימה.
מטרה: בחינת הקשר בין חלקיקים בגודל ננו לבין גידולים בכיס השתן.
שיטות: אוכלוסיית המחקר כוללת גברים ונשים מגיל 18 שהתיצגו במחלקה לביצוע בדיקה ציסטוסקופית בחשד לממאירות אורותל כיס השתן (UC) לעומת קבוצת ביקורת. טרם ביצוע הציסטוסקופיה המטופל נתן בדיקת שתן ולגבי כל מטופל נאספו פרטים דמוגרפים, קליניים, ותעסוקתיים. אנליזת חלקיקי ננו בוצע במכשיר Malvern Instruments Ltd) NanoSight LM20) שמודד באמצעות קרן לייזר את חלקיקים בגודל הננו המתבסס על תנועת בראון של החלקיקים (Nano Tracking Analysis)
תוצאות: גויסו 65 מטופלים,38 (58%) חשודים לUC ו27 (42%) נבדקים בריאים. 22 (32%) נבדקים מכלל אוכלוסיית המחקר היו מעשנים פעילים או בעבר, אצל 16 מהחשודים לUC היה ממצא בציסטוסקופיה, 9 מתוכם (56%) מעשנים פעילים או בעבר.
במעשנים פעילים ובעבר נמצא ריכוז חלקיקי ננו גבוה יותר לעומת נבדקים שלא עישנו (4.54E8/ml למול 3.97E8/ml בהתאמה). לא נמצאו הבדלים מובהקים בפיזור חלקיקי הננו בנבדקים עם ממצא בשלפוחית השתן או היסטוריה של UC לעומת בריאים.
מסקנות: חלקיקי ננו בשתן יכולים להוות סמן ביולוגי לתהליכים הנגרמים מעישון. מחקר נוסף והגדלת מדגם עשויים לבסס את הטענה.