מבוא: צניחת אברי האגן הינה תופעה שכיחה היכולה לגרום להפרעה לאיכות חיי האישה ולתפקוד היומימי. המנגנון הפתופיזיולוגי עדיין לא ברור, אך איבוד חלבונים ברקמת החיבור החוץ תאית הוא בסיס מולקולרי חשוב. Heparan Sulfate הינו גליקוזאמינוגליקן המהווה מרכיב חשוב של רקמת חיבור החוץ תאית. פירוק של Heparan Sulfate נעשה על ידי אנזים הפרנז (Heparanase).
מטרה: השוואה בין ביטוי האנזים הפרנז (Heparanase) ברצועות האוטרוסקרליות בנשים עם צניחת רחם לעומת נשים ללא צניחה.
שיטות וחומרים: 39 נשים שעברו כריתת רחם מסיבות שפירות גויסו למחקר. המטופלות חולקו לשתי קבוצות, 23 נשים עברו כריתת רחם בגישה נרתיקית בשל צניחת רחם דרגה 3 ומעלה. 16 נשים עברו כריתת רחם בגישה בטנית בשל רחם שרירני, ללא צניחה. נלקחו דגימות פתולוגיות של הרצועות האוטרוסקרליות של הרחמים שנכרתו. כל הדגימות עברו אנליזה אימונוהיסטוכימית ביחס להמצאות הפרנז בעזרת נוגדן ייחודי.
תוצאות: צביעה חיובית להפרנז נמצאה ב17 מתוך 23 (73%) נשים עם צניחת רחם לעומת 4 מתוך 16 נשים (25%) מהמטופלות ללא צניחה (p=0.007). שתי הקבוצות היו דומות מבחינת נתונים דמוגרפים למעט גיל. בביצוע אנליזת רגרסיה לוגיסטית רב משתנית, צביעה חיובית הייתה קשורה באופן בלתי תלוי לכריתת רחם נרתיקית גם בהתחשב בגיל האישה.
מסקנה: ביטוי האנזים הפרנז יותר נפוץ ברקמת חיבור של רצועות אוטרוסקרליות בנשים עם צניחת רחם לעומת נשים ללא צניחה, מה שמרמז על תפקידו האפשרי במנגנון הפתופיזיולוגי של החלשות הרקמה וכתוצאה מכך התפתחות של צניחת אברי האגן.