בטיחות ויעילות ניתוחי כריתת ערמונית וכיס שתן בגישה רובוטית לאחר טיפול קרינתי לאגן

הקדמה ומטרות:

ניתוחי כריתת ערמונית וכיס שתן בגישה הפתוחה לאחר קרינה לאגן נחשבים מאד מאתגרים טכנית. כיוון שחלק נכבד מהמנותחים שלנו מתחילת 2015 היו לאחר טיפול קרינתי לבטן ולאגן, רצינו לבדוק האם ניתוח בגישה הרובוטית הוא בטוח ויעיל.

שיטות עבודה:

מתוך מאגר המידע האלקטרוני של כל המנותחים הרובוטיים במחלקתנו, הוצאו נתונים דמוגרפיים, נתוני הניתוח וההחלמה באשפוז אחרי הניתוח.

תוצאות:

מתחילת 2015, 12 מנותחים היו לאחר טיפולי קרינה: 9 עברו כריתת כיס שתן ו-3 כריתת ערמונית. בניתוחי כיס שתן 5 נשים ו-4 גברים, גיל ממוצע 68, שלושה מהם בגילאים 84,85 ו-81. שתיים מהמטופלות אחרי ברכיטרפיה לסרטן צוואר-הרחם וכיס קטן ולא תפקודי, חולה אחד עם SCC, והשאר עם TCC. 5 מהמנותחים קיבלו כימותרפיה לפני הניתוח.

ממוצע זמן ניתוח 7:53 שעות, ממוצע איבוד דם 461מ"ל; 3 חולים קיבלו דם (2 מנות כ"א) עקב איבוד דם של כ-800מ"ל כל אחד. והממוצע לשאר היה 291מ"ל.

בחולה אחת עם ניתוחי בטן קודמים הידבקויות הצריכו מעבר לניתוח פתוח שבסופו לא ניתן היה לבצע כריתה של כיס השתן עקב פגיעה במעי. מעבר לאיליוס זמני בחלק מהמנותחים לא נצפו סיבוכים לאחר הניתוח. ממוצע ימי האשפוז היה 6 ימים; 6 חולים שוחררו הביתה עם נקז עקב הפרשה סרוטית מוגברת שהוצא בביקורת מרפאה בהמשך.

בקבוצת הערמונית משך הניתוח 2:46 שעות בממוצע, איבוד דם 133מ"ל בממוצע; לא נצפו סיבוכים בזמן הניתוח ואחריו. ממוצע ימי האשפוז 5 ימים.

מסקנות:

ניתוח רובוטי לכריתת הערמונית וכיס השתן לאחר טיפול קרינתי הוא בטוח ויעיל. אולם הדבר כרוך באיבוד דם מוגבר במהלך הניתוח, באשפוז יותר ממושך והפרשה סרוטית מוגברת לעומת ניתוחים רובוטיים דומים בחולים שלא עברו קרינה.









Powered by Eventact EMS