מחקר ראשוני למדידת רמת תעתיק הטלומראז בדם ובשתן כסמן לממאירויות אורולוגיות

שלומי טפיארו 1 אורית עוזיאל 2 מאיר להב 2 דוד מרגל 1
1המערך האורולוגי, מרכז רפואי רבין
2מרכז פלזנשטיין למחקר רפואי, מרכז רפואי רבין

הקדמה: קיים צורך קליני במציאת סמנים בשתן ובדם לסרטן השלפוחית והערמונית. פעילות האנזים טלומראז (hTERT) מושתקת בתאים נורמליים, וניתנת לזיהוי בתאי אב ובתאים סרטניים. בסוגים רבים של תאי סרטן, רמתו של תעתיק הגן המקודד לאנזים הטלומראז בפלזמה נמצאת בקורלציה לאגרסיביות ולדירוג המחלה. במחקר זה רצינו להעריך את רמת תעתיק הטלומראז בשתן ובדם אצל מטופלים עם סרטן הערמונית והשלפוחית.

חולים ושיטות: רמת תעתיק הטלומראז נמדדה בדם ובשתן אצל מטופלים עם סרטן ערמונית, סרטן שלפוחית ובקבוצת ביקורת. מתוך דגימות דם ושתן בודדו אקסוזומים ומתוכם הופקו מולקולות של.mRNA תעתיק הטלומראז עבר אמפליפיקציה על ידי טכניקתReverse transcription polymerase chain reaction (Q-RT-PCR) quantitative. רמת ביטוי גן הטלומראז חושב ביחס לרמת ביטוי של גן ביקורת HPRT-1.

תוצאות: רמת תעתיק הטלומראז אצל 12 מטופלים בעלי ממאירות (6 מטופלים עם גידול בכיס השתן מסוג urothelial carcinoma ו-6 מטופלים עם ממאירות בערמונית) הושוותה לרמתו אצל 5 מטופלים ללא ממאירות. יחס hTERT/HPRT-1 הממוצע בפלזמה היה 6.46, 6.1, 4.54 בקבוצת סרטן ערמונית, סרטן שלפוחית השתן וקבוצת הביקורת, בהתאמה (p<0.05). לא נמצאו עקבות תעתיק הטלומראז בדגימות שתן.

מסקנה: במחקר לא נמדדה רמת תעתיק הטלומראז בשתן, רמתו הממוצעת בדם היתה גבוהה מעט מהרמה בקבוצת הביקורת. נדרש מחקר עם מספר גדול יותר של משתתפים וכן שיטות בדיקה בעלות סף רגישות גבוהה יותר על מנת לבחון את השימוש בתעתיק הטלומראז כסמן לסרטן השלפוחית והערמונית.









Powered by Eventact EMS