קריאה במעשה התלמודי תנורו של עכנאי בראי ציוריו של מוריץ קורנליס אשר( M.C. Escher)

author.DisplayName
ספרות ויהדות, מכללת חמדת הדרום, ישראל

ההרצאה מציגה מחקר שמציע אפשרות של קריאת המעשה התלמודי "תנורו של עכנאי” בצד עבודות גראפיות של הצייר ההולנדי מוריץ קורנליס אשר ( M.C. Escher).

קריאה סימולטאנית שכזו מתאפשרת בעידן הפוסט מודרני שמתייחס למחקרים רב תחומיים. הקריאה המוצעת הינה נגזרת של תיאוריית "תגובת הקורא" מבית מדרשו של איזר.

השאלה אם הצייר בן המאה העשרים הכיר את המעשה התלמודי איננה רלוונטית לצורך הקריאה המוצגת בזה, אך אציין שהיה לו קשר אמיץ וממושך עם מורה יהודי לציור ויתכן שהוא הכניס אותו בסוד סיפור זה. בנוסף, מעשה תלמודי זה עמד כמאתיים שנה בבסיס פולמוס נוצרי ידוע ומפורסם נגד היהדות.

קריאת הטקסט התלמודי בצד הציורים תאפשר תובנה נוספת של הסיפור התלמודי תוך הצבעה על ראיית האותות שרבי אליעזר מביא לשם הוכחת טענתו תוך הדגשת אפשרות של הרצף וההימשכות של כל אות ואות, לא כאירוע שמגיע וחולף, אלא כתופעה מתמשכת. כמו כן קריאה זו תעלה את האפשרות של קיומן הסימולטאני של האותות של רבי אליעזר ובכך ניתן יהיה להעצים את הרושם שעוררה המחלוקת בקרב החכמים שהיו עדים למחלוקת שהתרחשה.

קריאה זו תאיר ותסביר גם את מערכת השקלא והטריא של חכמים שמאפיינת את דרך הלימוד של חכמי הגמרא, את מקומן וחשיבותן של הדעות המנוגדות בסיפור ואת העובדה שהמחלוקת הדרמטית והקשה הזאת לא גרמה להרס של עולם ההלכה ושל עולם הלימוד היהודי, אלא אדרבה, יצרה מערכת שלמה של אחדות ניגודים, שהיא למעשה מערכת מתמשכת ואינסופית, שצומחת מתוך קיומם של חילוקי הדעות שמעצבים אהדדי אלו את אלו, שהינה תקפה עד ימינו ומעבר לכך.

עיון בסיפור זה בצד הציורים הספציפיים תורם גם נופך מיתולוגי ואוניברסאלי לסיפור חשוב ומכונן זה.









Powered by Eventact EMS