תשומה לשונית ( CDS) מתארת את הדיבור המופנה לילדים, ומאופיינת בדיבור איטי, שימוש במשפטים פשוטים וקצרים, שימוש בציווי ובשאלות, אינטונציה מוגזמת ואוצר מילים מוגבל. בנוסף, קיימת התייחסות משמעותית ל"כאן ועכשיו", וחזרות רבות על מילים (Owens, 2008). מאפיינים אלו מסייעים בפיתוח שפת הילד. במחקר, שבחן את מילות התוכן בCDS בעברית במצבים טבעיים בשלבים דקדוקיים שונים (Adi-Bensaid, Ben David & Tubul-Lavy, 2015) , נמצא כי כאשר הורים מדברים עם ילדיהם, השימוש בפעלים ובשמות עצם גבוה באופן משמעותי מאשר השימוש בתארי השם או בתארי הפועל.
אוטיזם (ASD), אחת מהלקויות ההתפתחותיות המורכבות, מאופיינת בעיקר על ידי קושי נרחב בתקשורת חברתית ואינטראקציה חברתית במגוון הקשרים (DSM-5, APA, 2013). המחקרים המעטים שבחנו את התשומה הלשונית לילדים עם ASD מצאו, כי הם אינם מגיבים לתשומה הלשונית כמו ילדים עם התפתחות טיפוסית, ומראים תשומת לב מוגבלת כלפיה (Watson et al., 2012).
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את המאפיינים הלקסיקליים ב-CDS בקרב הורים לילדים עם ASD בהשוואה ל- CDS של הורים כלפי ילדים עם התפתחות שפה טיפוסית בשלבי הדקדוק הראשונים.
שיטת המחקר: אוכלוסיית המחקר כללה 16 הורים דוברי עברית לילדים עם ASD בשלב הטרום מילי מאוחר ובשלב החד מילי, (גיל ממוצע: 36 חודשים). התצפיות כללו צילומים של פעילויות הורה-ילד, במהלך אכילה או משחק. מבעי ההורים קודדו על פי ארבע קטגוריות לקסיקליות של מילות תוכן: שמות עצם, פעלים, תארי השם ותארי הפועל. מספר תבניות (של מילות שונות) ותמניות (מספר מופעים של כל מילה) חושב עבור כל קטגוריה לקסיקלית באוכלוסיית המחקר והושווה למבעי 20 הורים לילדים עם התפתחות טיפוסית באותם שלבים דקדוקיים.
תוצאות המחקר הצביעו על כך, שלמרות שלא נצפו הבדלים כמותיים בשימוש בתבניות ובתמניות בין שתי האוכלוסיות, ההורים לילדי ה- ASD השתמשו באופן משמעותי ביותר פעלים מאשר הורים לילדים עם התפתחות טיפוסית ומנגד כמעט ולא השתמשו בשמות עצם מופשטים, פעלים סטטיים ושמות תואר.
ההשלכות הקליניות הן שיש להדריך את ההורים לילדים עם ASD לשימוש בכל מגוון מילות התוכן.