Story of the Sages as "Through-the-Looking-Glass Reflections" of Biblical Events or Greek and Roman Stories

יונתן מילוא
מורשת ישראל, אוניברסיטת אריאל, ישראל

בהרצאתי אנסה לחשוף כלי ספרותי-פרשני חדש, שדומני שלא עמדו עליו עדיין, בתחום מדרשי האגדה: מדרשים הכתובים באופן מודע כבבואה לסיפור מקראי.

היה זה פרופ` זקוביץ שחשף כי לעיתים שני סיפורים מקראיים מתכתבים ביניהם בתבנית אנלוגית מורכבת, שחלקה משווה וחלקה מנגד ביניהם. לתבנית זו קרא זקוביץ: `סיפור בבואה`.

חוקרי מדרש רבים זיהו כי המדרש נכתב לעיתים כאנלוגיה לסיפור מקראי, תוך שהסיטואציות/הדמויות בשני הסיפורים מהדהדים אהדדי, באלוזיות ולעיתים אף נוצרת אנלוגיה מלאה בין הדמויות. טענתי בהרצאה היא, כי חכמי המדרש זיהו את הכלי הספרותי המורכב המכונה `סיפור בבואה` ואף השתמשו בו בכתיבתם, באופן מודע ומוכוון.

התבנית המתודולוגית בה בנויה ההרצאה מתחילה בהוכחת היתכנות כתיבה מורכבת כזו במדרש, תוך חשיפה הדרגתית של מודעות חכמי המדרש לשיטת הכתיבה האינטר-טקסטואלית לגווניה. לאור כך, אנסה להראות שהם אף השתמשו בשיטות אלו בכתיבתם, הן בתוך המרחב המדרשי, הן למול המקרא וייתכן שאף למול סיפורים יווניים/לטיניים.

בגוף ההרצאה אציע דוגמא לסיפור ולדמות המופיעים במדרש האגדה שנכתבו, להשערתי, כסיפור בבואה לסיטואציה ולדמות מקראית. בהרצאה יבחנו הדמויות ו/או הסיטואציות הנחקרות תוך ניסיון לתאר את האנלוגיה המהדהדת בתוכן ולבחון האם ישנה כאן אנלוגיה מורכבת, בבואתית.

לאחר מכן אציע מה תורמת לנו האנלוגיה המדוברת מן הבחינה הספרותית והפרשנית. השערתי היא, כי חשיפת סיפור הבבואה המדרשי תגלה פרשנות חדשה על הדמויות או הסיטואציות המדוברות, תוך שיפוטן – לטובה או לרעה. לעיתים, יסייע הכלי הספרותי הזה לפתור קשיים בהבנת המעשה ולהאיר בכך את עמדת העורך המדרשי לגביו. ניתן להניח שסיפור הבבואה החז"לי יסייע לחשוף לעיתים פולמוסים ומאבקים רעיוניים סמויים, תיאולוגיים או חברתיים.

נ"ב: פרופ` אביגדור שנאן מכיר את מחקרי, והיה מבודקי התיזה שלי בנידון.









Powered by Eventact EMS