שמחת הפלפול – מהקדמות `קצות החושן` ו`שב שמעתתא` ועד לר` ישראל סלנטר

author.DisplayName
המחלקה למחשבת ישראל, אוניברסיטת בן גוריון, ישראל
החוג לתורה שבעל פה, המכללה האקדמית הרצוג, ישראל

מערכת היחסים שבין הקדמה לבין החיבור שאליו היא מתייחסת היא עניין מורכב, בייחוד כאשר מדובר בהקדמה דרשנית לספר למדני.

ספריו של ר` אריה-לייב הלר – `קצות החושן` ו`שב שמעתתא` הם מהחיבורים המרכזיים בארון הספרים הלמדני-הלכתי, והשפעתם ניכרת בבית המדרש הישיבתי עד היום. הקדמותיו של רא"ל לשני החיבורים הן למעשה חיבורים דרשניים הפורשים את הרקע התיאולוגי ליצירתו הלמדנית. הרצאתי תעסוק בשתי ההקדמות הללו, ותתמקד בעיסוק הייחודי שלהן בפלפול.

היחס אל הפלפול בספרות ההלכה עמד במרכזו של פולמוס ארוך שנים, שזכה לעיסוק מחקרי נרחב יחסית. כמעט לכל אורך העת החדשה נשמעו קולות חריפים של גינוי לשיטת הלימוד הזו, שהאשימו אותה בשקר ובהעדפת האגו הלמדני על האמת הפשוטה של המקורות. מצד שני, נראה שתפוצתו של הפלפול בעת החדשה המוקדמת רחבה ביותר, והוא מוצג לא פעם דווקא כשיאו של הלימוד.

בהרצאתי, אעסוק באופן שבו הקדמותיו של רא"ל הלר ממקמות מחדש את הפלפול במרכז העשייה הלמדנית, תוך הענקת הצדקה תיאולוגית והיסטורית למהלך זה. המיקוד בשאלה זו מבהיר גם את חשיבותה של ההקדמה כמפתח להבנת החידוש המהותי בשני החיבורים – `קצות החושן` וה`שב שמעתתא`.

המשך ישיר לצורת הדרשה ותכניה ניתן למצוא, לאחר כמה עשרות שנים, במאמריו של ר` ישראל סלנטר. סקירת היחס בין הקדמותיו של רא"ל הלר למאמריו של ר` ישראל סלנטר מסמנת יפה את מסלולו המפותל של הפלפול אל ליבו של העולם הלמדני המודרני.

Noam Samet
Noam Samet








Powered by Eventact EMS