Avraham Arussi`s (1878–1935) Works of Protest Against the Customs of the Land of Israel and its Inhabitants

פלטיאל גיאת
שפה וספרות עברית, מכללת אלקאסמי

עליית יהודי תימן לארץ ישראל הייתה מעבר פתאומי מדפוס חיים מסורתי לדפוס חיים מודרני. המעבר החד גרם לזעזוע גדול בקרב העולים, שבא לידי ביטוי בהתפוררות המערכות החברתיות המסורתיות ובערעור המעמדות בתוך המשפחה. ביטויו של שבר זה מופיע ביצירות ספרות רבות, רובן ככולן מן התקופה שלאחר קום המדינה. לעומת זאת, ביצירה הספרותית של עולי תימן לפני קום המדינה, כמעט שאין התייחסות לשבר זה, ורובה משקף הזדהות עם המפעל הציוני ויחס אוהד כלפי ההנהגה העברית.

רק יוצר אחד יוצא מכלל זה: אברהם ערוסי (1878–1935), שעלה ארצה מתימן בשנת 1923. בניגוד ליוצרים אחרים מקרב עולי תימן בדור התחייה, עיקר יצירתו הספרותית של ערוסי שנכתבה בארץ היא מחאה כנגד אורחות החיים בה. ברבות מיצירותיו ביקר את אנשי ארץ ישראל על דרכיהם הרעות ומחה כנגד השפעת מנהגיהם על עולי תימן. ביצירותיו ביקר ערוסי את המציאות החילונית בארץ מחד גיסא, וכנגדה סרטט את המציאות האידיאלית, על פי תפיסתו, מאידך גיסא.

אברהם ערוסי היה קל הבעה ומהיר כתיבה. הוא הִרבה להתייחס בשיריו להווי החיים בארץ, והנציח בשירים ובקינות מאורעות שמחה וצרה אשר אירעו בימיו וכן חוויות אישיות. השאיר אחריו עשרות חיבורים ומאות שירים, רובם עדיין בכתבי יד ומצפים לגואל, ושמו לא נודע בקרב חוקרי הספרות.

מטרת הרצאתי להביא את דבר קיומו של יוצר פורה בדור התחייה ולהציג את היקף יצירתו. אתמקד ביצירות המחאה שלו, המשקפות את המפגש בין העולם הישן, המסורתי, ובין העולם החדש והמודרני; אסכם את נקודות המתח והניגוד בין מסורת ומודרנה מנקודת מבטו של איש "העולם הישן", ואעמוד על מגוון דרכי ההבעה הספרותיות שנקט להבעת מסריו.









Powered by Eventact EMS